»3-2-1 - solgt for et par milliarder!«

De tre store teleselskaber ser ud til at have de bedste startkort på hånden, når nye supermobilnet åbnes i Danmark til næste år. Men der skal betales ved kasse 1.

Der bliver helt nye muligheder for at gå på nettet fra bærbare computere fremover, når nye supermobilnet åbnes i Danmark om trekvart år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er igen lagt op til en milliardbetaling til staten, før de fire største teleselskaber kan åbne nye supermobilnet, som skal give færre trafikpropper samt bedre og hurtigere dataforbindelser fra mobiltelefoner og især bærbare PCer på farten.

TDC, Telia og Telenor ser umiddelbart ud til at stå som vinderne af den auktion, som IT- og Telestyrelsen afsluttede første kapitel af onsdag. De køber »den fulde pakke«, mens »3« kun får halvt så meget nyt luftrum til sit kommende 4G-net (blandt teknikerne mere korrekt kaldet LTE).

Hemmelig pris

De fire store, danske byer er første målgruppe. Den bredere landsdækning kan først komme senere, når teleselskaberne får lov at koble alle mobilnet sammen. Og det sker først, når der er sket en mindre omfordeling af de nuværende mobilfrekvenser.

Vicedirektør i IT- og Telestyrelsen, Finn Petersen, siger, at priserne offentliggøres i begyndelsen af næste uge, når der har været en endelig tildelingsrunde. Men der er udsigt til, at teleselskaberne får en solid regning for at være med.

»Jeg vil gætte på, at det ligger på niveau med Sverige, som solgte for 2,1 milliarder svenske kroner,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.
Ingen af teleselskaberne ønsker at kommentere tegnebogens størrelse. Telenors danske topchef, Henrik Clausen, nøjes med at sige, at »det bliver ikke gratis«.

Synd for Udkantsdanmark

John Strand klandrer IT- og Telestyrelsen for ikke at have forstået, at dagens master, antenner, telefoner og computere gnidningsløst arbejder sammen med alle mobilteknologier, hvorfor det er omsonst at sætte kunstige grænser op.

»Der er sat tre 4-sporede motorveje og en 2-sporet motorvej til salg - og det er naturligvis mest attraktivt at få en 4-sporet motorvej. Men IT- og Telestyrelsen har virkelig gjort et fantastisk arbejde for at sikre, at Udkantsdanmark ikke får så god en mobildækning, som det kunne få, fordi man tror, at LTE er beregnet til storbyerne. Nu skal teleselskaberne i stedet skrive endnu en stor check til staten og forpligte sig til at bruge penge på frekvenser i stedet for at bruge dem på isenkram, som hele Danmark kunne få glæde af,« siger John Strand.

Det er Telias administrerende direktør, Jesper Brøckner, ganske enig i.

»Vi regner med at gå i gang i juni, fortrinsvis i de store byer, men af konkurrencemæssige hensyn må vi først åbne nettet i maj 2011. Det er lidt svært at forklare vore svenske ejere, og det er ærgerligt for Udkantsdanmark, for vi kunne godt have leveret dette rimeligt hurtigt, inden for seks måneder, men må altså vente til maj 2011,« siger han til Business.dk.

En hjørnesten


Danmarks største teleselskab TDCs koncernchef, Henrik Poulsen, trykker allerede på knappen i næste uge, hvor TDCs afprøvning begynder.

»LTE er en af hjørnestenene i den strategi, som vi har lagt frem mod 2020. Derfor krævede det, at vi fik den fulde pakke, for halvt frekvensspektrum giver kun den halve kapacitet, og vi vil være hurtigst og bedst. Nu skal alt testes grundigt igennem og hele nettet designes. Så skal de nødvendige modemer være klar, et godt bud er sidst på året. Med LTE understøtter vi den bevægelse, at folk er online overalt. Der er en stærkt stigende udbredelse af avancerede mobiltelefoner, nu kommer også tavle-PCer, så det vil ændre sig markant. Derfor er det kritisk for os fortsat at kunne levere, hvad forbrugerne kræver,« siger Henrik Poulsen til Business.dk.

Også Henrik Clausen fra Telenor glæder sig over at have fået den fulde pakke, så det bliver muligt at arbejde med de højeste hastigheder.

»Vi har som strategi at være absolut førende på mobilt bredbånd. Derfor er det vigtigt for os ikke at blive begrænset. Vi vil teste i København hen over sommeren, og selv om der næppe er et landsdækkende 4G-net i slutningen af året, er de teknologiske muligheder nu til stede,« siger han på telefonen fra Oslo.