27,5 Novo Nordisk-mia. er gået op i røg

På blot to dage har Novo Nordisk mistet ikke mindre end 27,5 milliarder kr. i markedsværdi. Det skyldes udenlandsk frygt for, at den danske medicinalgigant kan få øget konkurrence fra Asien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks kursdyk er så massivt, så det alene er årsagen til, at det ledende C20-aktieindeks i dag er faldet med 1,4 pct., eller 5,83 point. Heraf står Novo Nordisk alene for en negativ påvirkning af indekset på 6,89 point. Så de ledende danske aktier ville altså være i plus, hvis det ikke var for investor-flugten fra Danmarks suverænt mest værdifulde selskab.

Novos aktiekurs faldt i går med 5,1 pct. og er i dag faldet med yderligere op til 5,6 pct. Trods de to dages massive kursfald, der svarer til et fald i markedsværdien på 27,5 milliarder kr., eller mere end hele værdien af DSV, så er aktien stadig steget med solide 46 pct. i år.


Ifølge Business.dks kilder er det langt overvejende store udenlandske investorer, der sælger ud. Den direkte årsag angives til at være at verdens største medicinproducent, amerikanske Pfizer, har indgået en aftale med Indiens største biotek-selskab, Biocon, om at sælge en pille til behandling af insulin.

Angiveligt er perspektiverne i aftalen at Novo Nordisk kan blive ramt på sit absolut vigtigste marked, nemlig insulin til diabetikere. Ganske vist ikke nu, men om måske fire til fem år. Og det skulle så være årsagen til, at Novo Nordisk falder så kraftigt.


Umiddelbart er det dog påfaldende, at Pfizer-Biocon aftalen primært skønnes at udgøre en trussel for Sanofi-Aventis-produktet Lantus, der mister patentbeskyttelse inden for få år. Og Sanofi-Aventis er i dag og i går faldet med under 1 pct., mens den tredje store insulin-producent, amerikanske Eli  Lilly, er steget beskedent både i dag og i går.

Med til historien hører dog, at Novo Nordisk har været den klare kursmæssige højdespringer i år blandt verdens store pilleproducenter, og at det danske selskab i højere grad er afhængig af insulin-salg end konkurrenterne.

Ifølge beregninger foretaget af investeringsbanken SEB Enskilda har aktiemarkedet hidtil indregnet en årlig vækstrate efter ca. 2014 på omkring 10 pct. årligt, og for hvert procentpoint vækstpotentialet sænkes med, vil det koste omkring 15 kr. på aktiekursen.

Så med andre ord er de seneste dages kursudvikling et udtryk for, at investorerne på længere sigt har sænket deres forventninger til omsætningsvæksten i Novo Nordisk fra ca. 10 pct. til ca. 7 pct.

Selv om de fleste analytikere der følger selskabet er enige om, at Novo Nordisk er endog særdeles veldrevet, har der i længere tid været flere, som har været bekymret for den stadigt stigende aktiekurs i år. Derfor er det faktisk 9 ud af 39 analytikere, der har en salgsanbefaling på Novo-aktien, mens 20 har en neutral "hold" anbefaling, og de sidste ti en købsanbefaling.