26.000 hackerangreb mod norsk erhvervsliv i 2013

I både Norge og Danmark holder hemmelige sensorer øje med pludselige forandringer. Den danske IT-branche efterlyser national handlingsplan hurtigt.

Mange flere virksomheder og myndigheder har ubudne gæster i deres IT-systemer, end de selv vil stå ved. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norske virksomheder blev i 2013 udsat for 26.000 hackerangreb, tyveri, spionage og andre former for datakriminalitet.

Fire procent af virksomhederne i Norge siger selv, at de har været udsat for angreb. Men målinger viser, at mindst halvdelen af virksomhederne i virkeligheden har været ramt af alvorlig datakriminalitet, skriver den norske avis Aftenposten.

Chefen lokkes til at klikke

I 770 virksomheder og offentlige myndigheder er der installeret hemmelige sensorer, der logger datatrafikken og udløser en alarm, når der opdages kriminelle mønstre. I halvdelen af de 100 virksomheder, som samarbejder med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), blev der opdaget dataindbrud i 2013, mens der blev opdaget indtrængen i 444 af de omkring 670 virksomheder, som samarbejder med sikkerhedsselskabet Mnemonic, viser nye tal, som Næringslivets Sikkerhetsråd har offentliggjort.

De alvorligste angreb sker ved at lokke chefer til at åbne beskeder med virusinficerede filer eller links til sider, som - hvis man klikker på dem - installerer skjult og skadelig software, uden at man er klar over det.

Sådanne angreb har ramt den norske telegigant Telenor og skibskoncernen Ulstein Group, som begge politianmeldte indbruddene, hvad kun få virksomheder gør.

Fremmede stater har angrebet Danmark

Også i Danmark overvåges datatrafikken med sensorer, som søger efter pludselige forandringer. Det er Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste - tidligere kaldet GovCERT -, som overvåger al datatrafik til og fra en lang række offentlige myndigheder.

I weekenden kom det gennem DR Nyheder frem, at bl.a. Erhvervs- og Vækstministeriet, Søfartsstyrelsen og medicinalkoncernen Novozymes i april 2012 var udsat for hackere. Meget tyder på, at der var tale om statsstøttet industrispionage, og Kina nævnes som ophavsland, hvilket den kinesiske ambassade i København har benægtet.

Den danske brancheorganisation IT-Branchen efterlyser, at der oprettes et nyt videncenter for virksomheder og nogle fælles standarder for sikkerhedsniveauer for danske virksomheder.

»Nu haster det med en national plan for virksomheders IT-sikkerhed. Omfanget af cyberspionage mod danske virksomheder er værre end hidtil antaget. Det må politikerne hurtigst muligt reagere på,« siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Hun mener, at virksomheder og myndigheder har brug for et sted at envende sig, hvis man frivilligt og anonymt vil dele sin viden om sikkerhedshændelser.