25 gange hurtigere netforbindelse på vej

Der jubles over, at en dansk videnskabsminister endelig melder klart ud og vil give samtlige danskere mulighed for lynhurtige internetforbindelser i 2020.

Det skal være slut med hastighedsbegrænsninger på Internet. Alle danskere skal i 2020 kunne købe en forbindelse på 100 megabit i sekundet. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset hvor i Danmark man bor, skal man om ti år kunne købe en internetforbindelse, der er 25 gange hurtigere, end hvad gennemsnitsdanskeren har i dag.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) udspil om, at alle i 2020 skal kunne købe en netforbindelse på mindst 100 megabit i sekundet, så man kan bo og arbejde hvor som helst i landet, bliver generelt positivt modtaget. Ministeren vil fjerne de sorte huller på landkortet ved om muligt at stille krav om geografisk dækning, når nye mobilfrekvenser kommer på auktion. Staten stiller ikke selv med penge til at nå målet.

En kortlægning fra IT- og Telestyrelsen sidste år viste, at én procent af de danske husstande og virksomheder - 9.000 i alt - slet ikke kan få en netforbindelse på 0,5 megabit i sekundet, den lavest tænkelige hastighed, når man taler om bredbånd. Og de bor ikke nødvendigvis på en bar mark med flere kilometer til nærmeste nabo; man skal eksempelvis kun til Ballerup i Storkøbenhavn for at være i et sort hul. Tilsvarende kan omkring 40.000 husstande og virksomheder ikke få en forbindelse på to megabit eller derover.

Glæde i branchen

»Det er en forholdvis ambitiøs, politisk målsætning. Den har vi sukket efter i mange år,« siger direktør for produkt- og markedsudvikling i Telenor, Henrik Skov, der forventer, at man stadig visse steder vil benytte forskellige teknologier til TV, internet og telefoni.

TDCs koncernchef, Henrik Poulsen, er enig: »Det er positivt, at der sættes et pejlemærke - og et ambitiøst et - der ligger pænt over EUs ambitionsniveau. Det vil helt sikkert fastholde os som et af de mest veludviklede bredbåndssamfund i verden. Nu håber vi, at ministeriet vil inddrage telebranchen, for der er en økonomisk synsvinkel på en 100 procents dækning. Det koster virkeligt mange penge at få de sidste fem-ti procent med, så vi er spændte på den mere detailjerede udformning af kravene. TDC betaler gerne for noget, som forbrugerne har tænkt sig at efterspørge. Ellers er det ikke så attraktivt,« siger han.

Væsentligst for Henrik Poulsen er, at digitaliseringen af både det private og offentlige Danmark accelererer, og at danskerne bliver bedre til at bruge IT.

Telias administrerende direktør, Jesper Brøckner, ser også positivt på et konkret mål.

»Det er i orden, at der stilles krav. Men så må ministeren skære igennem auktionsjunglen, så vi kender forudsætningerne, så vi ikke skal investere langsigtet med en kortsigtet horisont,« siger han med henvisning til, at mange af de nuværende licenser til TDCs, Telias og Telenors mobilnet efter planen skal fornyes allerede i 2017, tre år før ministerens mål, hvorfor de ikke kan vide, hvad der sker.

Ledige frekvenser, der tidligere har været brugt til TV men nu kan bruges til mobile data, skal også snart sælges.

Øger vækstmulighederne

De danske elselskabers brancheorganisation, Dansk Energi, kalder regeringens udspil for »glimrende«.

»Udspillet betyder, at Danmark får langt bedre muligheder for at sætte ny fart i den økonomiske udvikling og vækst - noget, vi har så hårdt brug for lige netop i denne tid,« siger konsulent Thomas Woldiderich, Dansk Energi, som dog efterlyser en midtvejsmålsætning samt mere konkrete bud på, hvordan man vil fremme udbredelsen af højhastighedsforbindelser.

Det samme gør Morten Bangsgaard, direktør i brancheorganisationen IT-Branchen: »Vi opfordrer til, at ministeren nu går i dialog med infrastrukturleverandørerne om en konkret handlingsplan for at nå de meget ambitiøse og spændende mål og få afklaret, hvilken type af trådløse teknologier man skal satse på,« siger han.