25 banker indberetter ikke mistanke om hvidvask

25 af landets pengeinstitutter har i to et halvt år ikke indberettet én mistanke om hvidvaskning af penge til bagmandspolitiet.

Tallene vækker bekymring i Finanstilsynet, da indberetningerne er et vigtigt værktøj i indsatsen mod finansiering af terror og hvidvaskning af penge fra eksempelvis narko- og våbensalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lang række små og mellemstore pengeinstitutter undlader konsekvent at indberette mistænkelige transaktioner og pengeoverførsler til bagmandspolitiet, selv om de er forpligtet til det af loven.

Det viser ny statistik, som Politiken har fået aktindsigt i.

25 af landets 83 pengeinstitutioner har således ikke indberettet én eneste mistænkelig episode fra 1. januar 2012 frem til 10. april 2014, viser statistikken fra bagmandspolitiets sekretariat for hvidvaskning. Yderligere 23 pengeinstitutioner har i samme periode kun indberettet mellem en og fem sager.

Tallene vækker bekymring i Finanstilsynet, da indberetningerne er et vigtigt værktøj i indsatsen mod finansiering af terror og hvidvaskning af penge fra eksempelvis narko- og våbensalg.

»Det er vores indtryk, at problemet primært ligger hos de små og mellemstore pengeinstitutter,« siger specialkonsulent i Finanstilsynet Karina Hansen til Politiken. Hun fortæller, at det næste skridt meget vel kan blive at tage på kontrolbesøg hos nogle af bankerne og give dem et påbud, hvis der er noget, der ikke fungerer efter hensigten.

Mens det kniber med indberetningerne fra omkring hver tredje bank, så modtager bagmandspolitiet et stigende antal indberetninger fra de øvrige pengeinstitutter, viser statistikken.

Alene i de første tre måneder af 2014 har bagmandspolitiet modtaget 1.067 indberetninger, og det er flere, end der indgik i hele 2010.

I foreningen Lokale Pengeinstitutter forsikrer chefjurist Astrid Thomas, at foreningens små og mellemstore banker er meget opmærksomme på hvidvaskreglerne.