25 år med Macintosh

Apples navnkundige computer kan lørdag fejre 25-års jubilæum. Den var uden harddisk og var forbillede for Bill Gates, som lånte løs til Windows.

Apple var med til, at definere den personlige computer, som vi kender den i dag. Her ses modellen Lisa som kom først i 1980erne. Fold sammen
Læs mere
Den første Macintosh-computer er nu et kvart århundrede gammel.

Mac-computeren - som enhver inkarneret Mac-bruger nægter at kalde en PC - kom til verden 24. januar 1984, og dermed nåede den grafiske brugerflade med vinduer og museskader for alvor ud til al folket.

Apple-stifter Steve Jobs og hans hold lagde ud med en computer med hele 128 kilobyte RAM-arbejdshukommelse (i dag taler vi to-tre-fire gigabytes) og et 3,5-tomme diskettedrev til disketter på 400 kilobytes. Samtidig var den udstyret med en usædvanlig anordning, en mus, som man betjente med den ene hånd for at flytte rundt på vinduer og filer på skærmen.

Se billedserien med Appleprodukter fra 25 år

Menneskelig computer

Man skulle ikke lære at indtaste indviklede kommandoer i en sort boks, nej, computeren skulle være menneskelig. Apple udviklede den grafiske brugerflade med mus, et skrivebord, ikoner og vinduer til den særlige Macintosh-computer, en allerede dengang designmæssig frontløber med skærm og computer bygget sammen – og med mulighed for at købe en særlig taske at bære den rundt i, når man ikke kunne undvære den for længe ad gangen.

Nærmeste konkurrent var Microsofts MS-DOS-styresystem, som absolut ikke havde noget grafisk over sig men betjentes ved at indtaste kommandokoder. Det rådede Microsoft så senere bod på. Microsoft og Apple arbejdede nemlig en tid sammen, og da Microsoft havde lært nok, gik Gates & Co. solo og udtænkte styresystemet Windows til PCer – en overbygning på det gamle DOS-system. Den første Windows-udgave fra Microsoft kom 10. november 1983 og blev snart mægtigt populær. I dag anslåes 90 af 100 PCer derhjemme og på arbejdspladserne at være afhængige af Windows. Lidt for afhængige, mener nogen. Derfor klaskede EU-Kommissionen i marts 2004 den største bøde på bordet nogen sinde. Microsoft måtte betale 3,7 milliarder kroner for at have sat sig for solidt på markedet. Siden har EU uddelt flere bøder til den amerikanske IT-gigant.

Den første PC - af fabrikatet IBM - var i øvrigt kommet på gaden tre år tidligere, 12. august 1981. IBM forventede at sælge 250.000 PCer på fem år. I 1985 havde salgstallet rundet en million.

I den dyre ende

Apple har altid holdt sig i den dyre ende med sine produkter. Dermed har markedsandelen også været beskeden. I slutningen af 2004 sad Apple på 2,88 procent af verdensmarkedet, mens Apple de senere år er rykket fremad - navnlig takket være sine bærbare modeller, der igen har fået stor ros for designet - og med udgangen af 2008 ligger på 10 procent.

Apple besluttede sidste år at skifte processoren (hovedkraften) i computeren ud og valgte Intel som leverandør. Dermed blev det for første gang muligt at lægge Microsofts Windows på som styresystem parallelt med MacOS-styresystemet fra Apple. Dermed fik Mac-ejerne næsten uanede muligheder. Rigtigt mange programmer udsendes kun til Windows på grund af den store markedsandel, eller også kommer de senere haltende til Mac.

Både Apples design og software har høstet stor anerkendelse for udseende og brugervenlighed. Til gengæld har Apple fået tæsk for at forsøge at låse brugerne inde på samme måde som Microsoft. Senest har de nordiske forbrugerombudsmænd ført en hårdhændet kamp for at gennemtvinge frit valg, så de, der køber musik hos Apple på nettet, frit kan vælge, på hvilket udstyr de ønsker at høre det. For uanset hvor smart det er for brugerne, at alle Apple-programmer er flettet sammen, så de let kan samarbejde, giver det ikke brugerne mulighed for selv at beslutte, om de hellere ville anvende andre programmer.

Til gengæld betyder markedsandelen, at også virusprogrammører er begyndt at interessere sig for Apple. Hvor antivirusfirmaet Kaspersky i første halvår af 2007 kun opdagede en håndfuld vira, der gik efter Mac-computere, fandt man i andet halvår 33 - dog stadig langt fra de over 20 millioner Windows-vira, som blev fundet i 2008.

Ud med »Computer«

Apple har kastet »Computer« ud af firmanavnet og har udvidet forretningen med verdens mest solgte musikafspillermodel, iPod, den tilhørende musikbutik på nettet iTunes og senest mobiltelefonen iPhone, der er lige så omtalt som omstridt.

Apple fremlagde onsdag aften sit hidtil bedste kvartalsresultat, men med den trykkende finanskrise og uden den sygemeldte energibombe Steve Jobs ved roret i de næste seks måneder mener mange, at også Apple vil få det hårdt ved indgangen til de næste 25 år.

Se billedserien med Appleprodukter fra 25 år