23-årig bag guide for iværksættere i København

København kommer til at udgøre tredje ben i en Start Up-bogserie til iværksættere. Bag udgivelserne står en 23-årige dansk iværksætter, og hun har store ambitioner med konceptet.

Sissel Hansen fra Kontorfællesskabet Rainmaking Loft Fold sammen
Læs mere

En guidebog af de mere utraditionelle rammer den danske hovedstad efter sommeren. København er i fokus i den tredje bog i Start Up-serien, der indtil videre har udgivelser om henholdsvis Berlin og Aarhus.

Det er den 23-årige Sissel Hansen, der står bag konceptet. Med serien håber hun at bygge bro hen over det, hun opfatter som et informationsmæssigt gab, når det kommer til en bys iværksættermiljø samt dens muligheder og modstand.

»Vi kalder det en slags iværksætteriets Lonely Planet (global serie af rejseguider, red.). Vi ser på de felter, der fostrer et godt økosystem: Deriblandt adgangen til kapital, leveomkostninger, kulturen og så videre. Og her er der store forskelle byerne imellem. I Danmark betaler du meget i skat, men levevilkårene er også helt anderledes end andre steder,« siger Sissel Hansen til Berlingske og tilføjer:

»Vores iværksætterbog er anderledes end den typiske start up-litteratur. Jeg har læst de store iværksætteres bøger, og de er også fine, men jeg tror, at man ofte kan lære mere af sin nabo end af de store ikoner. Du kan i de fleste tilfælde ikke sammenligne din situation med deres.«

Udveksling af erfaring

»Start Up Copenhagen« kommer til at indeholde fyldige kapitler om, hvordan man skal agere som iværksætter, hvis man vælger at etablere sin virksomhed i København. Men den vil i høj grad også komme til at indeholde historier fra og om de iværksættere, der nu engang er i den danske hovedstad. Præcis som i de to første bøger i serien.

Ideen er erfaringsudveksling, og det er netop den slags, der er brug for, når man står på egne ben som iværksætter. Det har ophavskvinden oplevet på egen krop. Hun kastede sig selv ud i iværksætteriet som 18-årig, men valgte at lægge Danmark bag sig, da projektet ikke gik som hun håbede, og fordi hun ville bo i en by, der var billigere at slå rødder i.

Sissel Hansen, iværksætter og forfatter

»Jeg har læst de store iværksætteres bøger, og de er også fine, men jeg tror, at man ofte kan lære mere af sin nabo end af de store ikoner. Du kan i de fleste tilfælde ikke sammenligne din situation med deres.«


Det nye hjem blev den tyske hovedstad, og det var hendes egne oplevelser med at skulle tackle udfordringerne i en ny by i et nyt land, der ledte til ideen med iværksætter-guides. Hun stablede et team på benene, og det resulterede i sommeren 2014 i den første guidebog.

For et par måneder siden blev den suppleret med en version, der omhandler Aarhus. Nu er turen kommet til København, og konceptet har fået så god medvind, at der ikke er noget, der tyder på, at det stopper her.

»Vi er nu flyttet til København, og vi er et hold på seks personer, der er i gang. Det kan godt være, vi rykker videre bagefter. Franchisedelen er i gang, men vi vil gerne kunne være sikre på den fremadrettede kvalitet, så det kan godt være, vi selv fortsætter lidt endnu,« siger hun og tilføjer:

»Vi vil gerne op på at publicere otte bøger årligt. Så kommer vi nemlig op på en volumen, hvor vi kan leve af det.«

Indtil videre er der franchiseaftaler med aktører, der gerne vil skrive start up-guides om Stockholm, Talin, Barcelona og Amsterdam. Guidebogen fra den tyske hovedstad har ifølge Sisse Hansen solgt i omtrent 3.000 eksemplarer på det lille års tid, den har været på markedet, men det er ikke bare fra læsernes side af, der har været interesse for konceptet.

En del af konceptet er nemlig sponsorlignende aftaler med større virksomheder, der gerne vil have foden inden for på det levende iværksætterområde. Den del har der ifølge Sissel Hansen også været godt gang i.

Uddannes til kaospilot

I forbindelse med udgivelsen af københavnerversionen af start up-guidebogen, vil holdet bag stable en større event på benene, der så at sige skal invitere interesserede inden for i iværksættermiljøet. Datoen er ikke fastlagt endnu, men det bliver givetvis omkring oktober, siger Sissel Hansen.

Den 23-årige iværksætterkvinde er oven i sit arbejde med guidebøgerne i gang med en kaospilotuddannelse. Hun er tidligere kendt fra Berlingskes sider i forbindelse med, at hun fik omtale i Berlingske Business Nyheds­magasins Talent 100-udgivelse i maj.

Læs mere om Talent 100 her.