22/01-2007: Myndigheder i vildrede om stress-midler

Det nye danske stress-middel Relaxin giver anledning til stor usikkerhed om, hvorvidt man må markedsføre produkter mod stress i Danmark.

Virksomheden bag stress-midlet Mezina A/S tør godt markedsføre midler mod stress i Danmark, mens producenten af danskernes foretrukne kosttilskud LongoVital ikke gør.

LongoVital bliver produceret af den danske virksomhed Paramedical, der er blevet overtaget af Cederoth. I 2006 lancerede Cederoth en ny version af LongoVital, der indeholder planten rosenrod. Netop rosenrod er hovedingrediensen i det nye stress-middel, og flere internationale studier viser, at rosenrod virker mod stress, oplyser Mezina A/S.

Rosenrod-studierne er baggrunden for, at Relaxin bliver markedsført mod stress, men Paramedical og Cederoth tør altså ikke markedsføre LongoVital mod stress.

"Vi er bange for, at det strider imod reglerne. Der er begrænsninger for, hvad man må sige. Vi er i tvivl, og derfor har vi ikke gjort det. Rosenrod bliver generelt set markedsført mod mange ting. Man har blandt andet sagt, at det er naturens Viagra. Mange i branchen siger noget, der ikke er hold i. Vi vil hellere være forsigtige og siger, at det giver ekstra energi," siger direktør for Paramedical A/S, Finn Esbech.

Han understreger, at der er kommet mange nye regler på området, og at det sagtens kan være, at man gerne må markedsføre midler mod stress.

Det er Fødevarestyrelsen eller Lægemiddelstyrelsen, der skal afgøre, om det er lovligt at markedsføre midler mod stress i Danmark. Kosttilskud hører normalt under Fødevarestyrelsen, men her er man i tvivl om, hvorvidt stress er en sygdom - i så fald er det nemlig Lægemiddelstyrelsen, der skal tage stilling til den nye stress-pille, da kosttilskud ikke må markedsføres mod sygdomme.

Lægemiddelstyrelsen har imidlertid ikke taget stilling til, om stress er en sygdom.

"Stress er ikke noget, vi har taget stilling til. Det er svært at sige, om det vil blive betegnet som en sygdom eller ej, men det er noget, vi vil kigge på nu. Vi har ikke tidligere haft sager, hvor vi skulle vurdere, om stress er en sygdom," siger Gitte Albæk Christensen, der er farmaceut i Lægemiddelstyrelsen.

Mener Lægemiddelstyrelsen, at stress er en sygdom, kan det få alvorlige konsekvenser for Mezina A/S. Så skal stress-midlet nemlig først godkendes hos Lægemiddelstyrelsen, før det overhovedet må være på markedet.

Mener Lægemiddelstyrelsen ikke, at stress er en sygdom, er det Fødevarestyrelsen, der skal afgøre, om markedsføringen af midler mod stress er i orden.

Administrerende direktør Claus Gleerup hos Mezina A/S efterlyser et sted, hvor virksomheder, der laver kosttilskud og andre naturlægemidler, kan henvende sig for at få forhåndsgodkendt, om de må markedsføre deres produkter på en bestemt måde.

"Vi kan ikke få det godkendt nogen steder nu. Og det er frustrerende, at man kan risikere at få på nakken for noget, man ikke har kunnet spørge om," siger han til Business.dk.

Når man lancerer et nyt kosttilskud, skal det blot registreres hos Fødevarestyrelsen, der senere kontrollerer produktet.