22/01-2007: Første danske middel mod stress

Det første danske middel mod stress er lige kommet på markedet. Kundepotentialet er stort, men der er stor uenighed om produktets effekt.

Den nye pille mod stress giver mere energi, så man får overskud til at tackle årsagerne til stress, siger producenten. Modelfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Omkring 10 procent af danskerne lider af stress. Men endnu flere føler sig stressede, og det potentielle marked for midler mod stress er kæmpestort i den vestlige verden.

Det første danske middel mod stress er netop kommet på markedet. Det hedder Relaxin og kommer fra Esbjerg-virksomheden Mezina A/S, der blandt andet også er kendt for kosttilskuds-produktet Melbrosia til kvinder i overgangsalderen.

I annoncerne for Relaxin står der blandt andet, at Relaxin er et naturmiddel, "som hjælper med at tackle stress i særligt belastede perioder af livet."

To af Danmarks førende stressforskere Bo Netterstrøm og Jørgen Lund tror imidlertid ikke på stress-midlet. Jørgen Lund siger til Business.dk:

"Der findes omkring 250 forskellige alternative behandlingsformer, som dækker over et bredt spektrum fra naturmedicin til aromaterapi. De har stort set alle været markedsført mod stress på et tidspunkt."

"Jeg tror ikke på den. Men jeg har ikke noget imod, at folk tager det, hvis de tror, det virker, og der ikke er nogle bivirkninger. Normalt er den slags produkter jo uskadelige. Problemet er, hvis det forsinker den proces, hvor man finder den langsigtede løsning."

Men stressmidlet skal - og kan - heller ikke i sig selv fjerne årsagen til stress, forklarer administrerende direktør i Mezina A/S Claus Gleerup.

"Produktet er ikke en tryllestav. Du skal bruge produktet, så du har overskud til at få løst årsagerne bag stress. Når man er stresset, er problemet jo ofte, at man ikke kan tage sig sammen til at få ændret på noget," siger han.

Burde der så ikke stå uden på pakken, at det er et middel, som giver mere energi - frem for at der står "anti-stress"?

"Nej, for det er jo et produkt, man skal tage, hvis man er stresset. Undersøgelser viser, at det virker, hvis man tager den mere end ti dage," siger Claus Gleerup.

Han er træt af, at danske læger altid er negative over for virkningen af nye naturlægemidler. Planten rosenrod er hovedingrediensen i Relaxin og flere internationale studier viser, at det virker mod stress, ifølge Mezina-direktøren. Studierne er baggrunden for, at Relaxin bliver markedsført mod stress.

"Problemet er, at mange læger ikke ved noget om naturmidler. De har ikke set den dokumentation, der ligger til baggrund for vores produkter. Vores opgave er selvfølgelig at få det forklaret til dem. Nogle skal jo være innovative på det her område. For 30 år siden grinede folk af fiskeolie, men i dag bliver det skamrost," siger Claus Gleerup.