2019 har indtil videre været et »rigtig godt år« for Ørsted

Den danske energikæmpe fastholder forventningerne til 2019, efter den torsdag er kommet med halvårsregnskab.

»2019 har indtil videre været et rigtigt godt år for Ørsted,« udtaler adm. direktør og koncernchef Henrik Poulsen i fondsmeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sus under vingerne hos den danske energikoncern Ørsted.

Ørsted slår analytikernes forventninger til driftsresultatet og bundlinjen og fastholder forventningerne til 2019, fremgår det af regnskabet for årets første seks måneder.

»2019 har indtil videre været et rigtigt godt år for Ørsted,« udtaler adm. direktør og koncernchef Henrik Poulsen i fondsmeddelelsen.

Driftsresultatet for første halvår udgør 8,8 mia. kr., hvilket er en stigning på to pct. i forhold til første halvår af 2018. Analytikerne havde forventet et driftsresultat på tre mia. kr. i andet kvartal, men energikæmpen overrasker med et resultat på 3,6 mia. kr. på driften (EBITDA).

»Vi er godt på vej mod at opfylde vores forventninger til året på 15,5-16,5 mia. kr.,« siger Henrik Poulsen.

Det er specielt den store havvindforretningen, Offshore Wind, der har trukket driftsresultatet op, og indtjeningen fra selskabets producerende havvindmølleparker er steget med 18 pct., mens også landvindforretningen har bidraget positivt til udviklingen.

Derudover har Ørsted for nylig vundet to større udbudsrunder for havvind i USA. Efter først at have vundet retten til at opføre 1100 megawatt (MW) ud for staten New Jersey i slutningen af juni, føjede Ørsted for godt to uger siden yderligere 880 MW til porteføljen ud for New York.

Omsætningen faldt dog mere end ventet. I andet kvartal omsatte Ørsted for 16,4 mia. kr., mens analytikerne havde ventet en omsætning på 17,5 mio. kr. I samme periode sidste år lød omsætningen på 18,6 mia. kr.

»Vi er fortsat meget tilfredse med selskabets driftsmæssige og finansielle resultater, og vi fortsætter med at styrke vores position som globalt førende inden for grøn energi,« siger direktøren.

På bundlinjen lyder resultatet på 3,7 mia. kr., hvilket er en kende lavere end resultatet i første halvår 2018, der lød 3,9 mia. kr.

Topchef forventer Radius-salg inden udgangen af 2019

Ørsted er en førende leverandør af havvind og er lige nu ved at omstille forretningen, så det kan blive et af verdens største grønne energiselskaber.

For at nå det mål har topchef Henrik Poulsen bebudet investeringer for 200 milliarder kr. over den næste håndfuld år. De skal gå til at lave havvindparker, der både kan give gode penge i kassen, når det generes energi, eller som selskabet tidligere har gjort: Sælge dem til interesserede købere.

I forbindelse med halvårsregnskabet oplyser Ørsted, at den grønne andel af produktionen steg fra 71 pct. til 82 pct. Derudover skriver selskabet, at alle selskabets firmabiler, der kører på fossile brændstoffer, senest i 2025 bliver udskiftet med elbiler

Strategien og skiftet til grøn energi fik også den konsekvens, at topledelsen sidste år besluttede at vinke farvel til Københavns elnet, Radius.

Den salgsproces blev i vinter afbrudt, da det politiske flertal for at forfølge muligheden for at få Radius afsat smuldrede i mellem hænderne på tidligere finansminister Kristian Jensen (V) i januar. Henrik Poulsen oplyser dog, at han stadig forventer at kunne sælge elnettet i år.

»Vi har igennem noget tid arbejdet på at separere de her forretninger ud, så de er klar til et frasalg. Vi arbejder med forskellige muligheder for at finde gode købere, og det er fortsat vores forventning, at vi er i stand til at underskrive aftaler inden udgangen af året,« siger han.

Han vil dog ikke svare på, hvor langt Ørsted er med processen, samt hvilke typer købere, der er på bedding. Det kan dog blvie svært at finde udenlandske købere, da et flertal i Folketingets Finansudvalg i foråret indgik en aftale om at stoppe privatisering af kritisk infrastruktur. Flertallet pålagde regeringen at arbejde for, at dansk kritisk infrastruktur enten har det offentlige eller et forbrugerejet andelsselskab som majoritetsejer.