2015 blev rekordår for fusioner og opkøb

Det netop overståede 2015 løber med rekorden som det år, hvor der blev foretaget fusioner og opkøb for flest penge. Det skriver Bloomberg News på baggrund af en undersøgelse, nyhedsbureauet selv har foretaget.

Pfizer World Headquarters bygningen på Manhattan, New York, November 23, 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2015 blev der i alt opkøbt og fusioneret for et beløb på 3800 mia. dollar, svarende til 26.000 mia. kr. Dermed slog 2015 den tidligere rekord fra 2007.

De fleste fusioner og opkøb skete i årets sidste kvartal, hvor der blev brugt 1300 mia. dollar.

Sidste års største fusion fandt også sted i årets fjerde kvartal og var mellem medicinalgiganterne Pfizer og Allergan, der blev enige om en fusion til 160 mia. dollar.

Og netop medicinalindustrien kan igen i år lægge industri til nogle af de største handler, bemærker Bloomberg og henviser til rygterne om, at irske Shire angiveligt vil erhverve sig amerikanske Baxalta for omkring 32 mia. dollar.

»Fusions- og opkøbsaktiviteten forbliver formentlig på et forhøjet niveau. Taget de attraktive frie cashflow-profiler i sundhedssektoren i betragtning, den effektive kapitalallokering til at genoplade vækstforventningerne eller sænke omkostningerne gennem synergier bør det fortsat skabe investeringsmuligheder«, vurderer Eddie Yoon, der er porteføljeforvalter hos Fidelity Investments, i sin prognose for 2016.

I det kommende år vil fusioner og opkøb primært finde sted indenfor de industrier, hvor selskaberne har behov for at vokse deres skala for at håndtere stor konkurrence eller bremsende vækst. Det vurderer Paulo Pereira, der er finansiel rådgiver hos Perella Weinberg Partners i London, over for Bloomberg News.

Han peger på, at det derfor giver god mening at holde ekstra øje med selskaber indenfor telekommunikation, teknologi og sundhedssektoren.

I 2015 var det selskaber, som beskæftigede sig med produkter til forbrugerne, der stod for de største handler. Bryggerigiganterne AB Inbev og Sabmiller markerede sig således i årets løb, da AB Inbev annoncerede, at selskabet ville overtage Sabmiller for omkring 107 mia. dollar. Samlet set handlede denne sektor for 1000 mia. dollar.

På en industrimæssig andenplads kom handler indenfor den finansielle industri, som i året handlede for en samlet værdi af 751 mia. dollar. Dernæst fulgte opkøb og fusioner hos industrivirksomhederne med en samlet handelspulje på 447 mia. dollar.

Her markerede Warren Buffetts investeringsselskab, Berkshire Hathaway, sig med opkøbet af Precision Castparts, der fremstiller metalkomponenter for flyindustrien, til 37,2 mia. dollar.