2012 kunne haveværet endnu bedre

Trods en beskeden salgsvækst lykkedes det Novozymes at komme ud af 2012 med et betydeligt bedre overskud end tidligere. Fremover forventer selskabet en overskudsgrad på 24 procent.

Foto: LISELOTTE SABROE. Ny topchef hos Novozymes, Peder Holk Nielsen (th) her sammen med Steen Riisgaard (tv), blev mandag 21. januar 2013 præsenteret.
Læs mere
Fold sammen

Der er blevet spinket og sparet i Novozymes, ikke mindst i fjerde kvartal i år. Det er baggrunden for, at selskabet kunne melde om solid vækst i indtjeningen og en rekordhøj rentabilitet, selv om væksten i salget fra selskabets produkter, eksklusive opkøb, kun blev på fire procent.

Målt i danske kroner voksede salget dog syv pct. til 11,2 milliarder kr., mens resultatet af primær drift voksede 17 pct. til 2,75 milliarder. Derved landede overskudsgraden i overkanten af 24 pct., og der skal den blive liggende, hvis det står til Novozymes’ nye ledelse med Peder Holk Nielsen i spidsen.

Gennemsnitlig vækst på syv procent

Den afgående adm. direktør, Steen Riisgaard, erkendte på et investormøde i går, at 2012 kunne have været bedre, men blev dog trøstet af Novozymes’ bestyrelsesformand, Henrik Gürtler, der havde kigget lidt tilbage i historien og kunne konstatere, at Novozymes’ salg er vokset med i snit syv pct. om året siden selskabet blev udskilt fra Novo Nordisk i 2000 med Steen Riisgaard i spidsen, fra fem milliarder i 2000 til 11,2 milliarder kr. i 2012. Samtidig er driftsindtjeningen vokset med i gennemsnit ti pct. om året, mens aktionærer, der satte deres sparepenge i selskabet i 2000 har fået deres penge 6,3 gange tilbage siden.

Årsagen til, at 2012 blev et særlig kedeligt år for Novozymes, er blandt andet, at salget af enzymer til bioethanol er faldet med to pct. Det skyldes først og fremmest en opbremsning af salget i USA, som har sat ind hurtigere end først antaget. Samtidig kniber det fortsat med at få gang i salget inden for biobusinessområdet, som omfatter salg af produkter til landbrugsområdet og ingredienser til medicinalindustrien.

Stor ordre glippede

Salget af ingredienser til medicinalindustrien var således ramt af, at det ikke lykkedes Novozymes at forny en stor ordre. Endvidere har det vist sig at gå langsommere med at få kunderne til at tage selskabets nye, forbedrede hyaloronsyre i brug til f.eks. lægemidler og kontaktlinser, fordi det tager længere tid end ventet for kunderne at få den nye syre godkendt hos myndighederne.