20 procent af forretningen er underdrejet af nye afgifter

Usikkerhed. Hos et af landets store leasingselskaber, SAC Leasing i Køge, anser man den nye lov om registreringsafgift for at være mangelfuld, og man står i dag med afventende og forvirrede kunder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvide kassevogne og ladvogne over 2,5 ton totalvægt udgør kerneforretningen hos SAC Leasing i Køge. Så 80 procent af alle varebiler, der leases af erhvervslivet, er ikke ramt så hårdt af de nye afgiftsregler, men den sidste del af forretningen ligger nærmest underdrejet.

Kunderne er afventende, og hos SAC Leasing ved man endnu ikke, hvilke biler bilimportørerne nu vil tilbyde somerstatning for de i første række mange servicebiler, der med den nye lov er blevet cirka 30.000-40.000 kr. dyrere.

- Samtidig er vores kunder også på vagt over for en øget kontrol fra Skats side. Lige nu har vi i stort omfang forlænget de leasingkontrakter, der omfatter varevogne under 2,5 ton, eksempelvis Toyota Corolla SportsVan og Ford Transit Connect, siger adm. direktør hos SAC Leasing, René Ubbesen.

Merprisen i leasingudgift for firmaet er måske kun få hundrede kroner pr. måned på grund af den forøgede restværdi, men hvis man har mange biler, bliver det dyrt. Dertil kommer usikkerhed om medarbejderes brug af bilen, hvilket kan ende med at koste måske 1.000 kr. om måneden

- Lige nu er der fire løsninger. Man kan enten vælge en større, men også mindre økonomisk varebil over 2,5 ton, der fortsat er beskattet med 30 procent afgift, eller vælge en mindre varebil med ringere komfort og sikkerhed. Alternativt kan vælges biler på hvide nummerplader, eller man kan lade den ansatte købe sin egen bil og betale kilometerpenge, siger René Ubbesen.

SværereHan ærgrer sig over, at Folketinget i bestræbelserne på at stoppe salget af store gulpladebiler har gjort det sværere for erhvervslivet at få de transportmidler, der passer bedst til opgaverne, uden at det koster flere penge.

De biler, SAC Leasing arbejder med, er så simple som muligt. Det eneste, der er ved at være standardudstyr i dag, er air condition, som man ikke kan kalde luksusudstyr i betragtning af, at brugerne kører mellem 30.000 og 80.000 km om året. I dag kører bilerne på en tre et halvt års kontrakt.

- Det er svært at se logikken i loven, der jo viser, at politikere og deres embedsmænd ikke har gennemtænkt lovens konsekvenser. En ting er, at resultatet kan blive, at vi kun får de store og mindre økonomiske varebiler eller de små og mindre sikre biler på gaden. En anden ting er, at salget af de typiske servicebiler nærmest er gået i stå siden juni. Vi plejer at sælge op mod 5.000 nye biler om året, og det skal vi på sigt blive ved med, siger René Ubbesen, der også tænker på sine 130 ansatte.

Ud over hovedkontoret i Skandinavisk Transport Center i Køge har SAC Leasing fem afdelinger rundt om i landet. Virksomheden begyndte tilbage i 50'erne som autoriseret VW-forhandler på Stevns under navnet Stevns Auto Center, men blev opsagt i 2000. I dag er SAC Leasing en af de helt store VW-kunder.

- Jeg vil understrege, at vi ikke har nogen mærkepræferencer overhovedet. Vi vælger de mærker, der bedst opfylder kundens opgaver, og som er bedst på områderne restværdi og service, det vil sige, hvor dyr bilen er, og hvor billig den er at holde kørende, siger René Ubbesen.

Besparelsen ved at lease frem for at eje er efter SAC- konceptet op mod 25 procent. Kodeordet er fleksibilitet, og det har givet en stor og fast kundekreds, ikke mindst fra entreprenørbranchen.

Referencelisten tæller virksomheder som NNC Danmark, Petri & Haugsted, Københavns Energi, Phønix, Aarsleff, Tarco, E. Pihl & Søn, Eltel, Jungheinrich og Banedanmark.