20 milliarder kr. er pist væk i DONG

Store værdier er forsvundet i den statslige energikoncern siden det mislykkede børsforsøg i 2008. I forhold til børsforsøget i 2008 er værdier for ca. 20 mia. kr. væk.

Amagerværket er ejet af DONG, som den kommende storinvestor, Goldman Sachs, har værdisat til 31,5 mia. kr. – 20 mia. kr. lavere end i 2008. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Værdierne er fosset ud af energikoncernen DONG, siden staten forsøgte at børsnotere virksomheden i begyndelsen af 2008. Flere kilder fortæller, at statsselskabet ved den mislykkede børsnoteringen var klar til at blive solgt for i nærheden af 20 mia. kr. mere værd end det som amerikanske Goldman Sachs betalte for at komme ind i selskabet i begyndelsen af denne måned.

Ifølge oplysninger var prisintervallet 50-55 mia. kr. i det prospekt, som aldrig blev offentliggjort. Men nu har Goldman Sachs sammen med de to danske pensionskasser, ATP og PFA, købt sig ind i DONG til en pris, der blot værdisætter selskabet til 31,5 mia. kr. Forskellen afspejler de problemer, som DONG siden i januar 2008 er løbet ind i.

»Meget er gået i den forkerte retning for DONG siden 2008. Især udviklingen på gasmarkedet har skåret meget af værdien væk, og samtidig er en række investeringer ikke gået som forventet,« siger Jens Houe Thomsen, der er obligationsanalytiker i Jyske Bank og dækker den danske energikoncern.

Han peger på, at DONG blandt andet har været gennem problematiske investeringer i Better Place-elbiler og i datterselskabet Inbicon, der udvikler biobrændstof til biler. Desuden har oliefeltet Siri i Nordsøen været ramt af et uforudset stort reparationsarbejde.

Oprindeligt gik spekulationer op til den planlagte børsnotering i 2008 på, at DONG ville bliver noteret til en pris på 60-70 mia. kr. Nogle analytikere og medier nævnte en pris på helt op i nærheden af 80 mia. kr.

Men flere kilder oplyser til Berlingske, at bankerne bag børsnoteringen dengang havde lagt sig fast på en lavere pris. I det prospekt, som var færdigt, men som aldrig nåede at blive offentliggjort, var pris­intervallet 50-55 mia. kr. Ifølge kilderne var prisen sat, så det var muligt at børsføre DONG, selv om aktiemarkederne var begyndt at falde forud for finanskrisens udbrud.

Ramt af finanskrisen

Finanskrisen fik aktiemarkederne til at falde, selv om aktierne i flere brancher har rettet sig. Men for mange af de store børs­noterede energiselskaber har aktiekurserne ikke nået sammen niveau, som de havde i begyndelsen af 2008. De lavere priser på energi­aktier skyldes blandt andet, at den såkaldte skifergas siden er blevet mere udbredt. Den udvindes fra andre dele af undergrunden end traditionel naturgas, og det har påvirket værdien af DONG, fremhæver Peter Møll­gaard, professor ved CBS i København.

»Vi har haft en finanskrise, og udviklingen på det generelle aktiemarked har haft betydning. Det har især ramt DONG, at der siden 2008 er kommet skifergas og skifer­olie, som har sænket prisen på gas og olie væsentligt,« siger Peter Møllgaard.

Det svære gasmarked er blandt årsagerne til, at DONG har af- og nedskrevet for 12 mia. kr. i 2012. Svenske Vattenfall har nedskrevet for 26 mia. kr. som en konsekvens af »markeds­udviklingen«.

Peter Møllgaard tilføjer, at den pris, som bankerne bag børsnoteringen i 2008 forsøgte at få, kan have været for høj, selv om de angiveligt sænkede prisen kraftigt i perioden op til de planlagte børsnotering.

»Man kan ikke afvise, at prisen på DONG var pustet for meget op i 2008. Sammen med de nye typer gas er det nok hoved­forklaringen, men DONG er en meget kompleks virksomhed, og der er formentlig andre faktorer,« siger Peter Møllgaard.

Solgt til væsentlig lavere pris

De nye prisniveauer betyder, at Goldman Sachs sammen med de danske pensions­kasser ATP og PFA kan købe 26 pct. af aktierne i DONG til en pris, der var væsentligt lavere end for godt fem år siden. Den nye handel værdisætter det danske energiselskab til 31,5 mia. kr. Det er mellem 18,5 og 23,5 mia. kr. mindre, end børsnoteringen var sat til at indbringe.

Med til at forbedre regnestykket er – set fra statens side – at DONG i mellemtiden har udbetalt godt seks mia. kr. i udbytter. Omvendt skal en investering som DONG også skabe en årlig forretning af den investerede kapital. Set fra investorernes side er det også positivt, at de har sikret sig en udgang af investeringen. Staten skal nemlig købe deres aktier tilbage i 2017, hvis ikke DONG er børs­noteret.

Børsnoteringen af DONG i 2008 var angiveligt sat til at finde sted 6. februar. 21. januar var det planen at sende prospektet på gaden, men aftenen forinden stoppede den daværende finansminister, Lars Løkke Rasmussen, (V) processen.

Finansministeriet har ikke ønsket at kommentere beregningerne.