20 finalister til Amazons nye hovedsæde

Canadiske Toronto er med i finalen, og det kan betyde nye konflikter med præsident Donald Trump.

Internetgiganten Amazon er på udkik efter et nyt hovedsæde nummer to - og en mulig placering i Canada kan skabe yderligere spændinger mellem Amazon og USAs præsident Donald Trump. Arkivfoto: Loic Venance, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LOIC VENANCE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Amazon har skåret listen over mulige placeringer for sit fremtidige hovedsæde nummer to ned til 20 byer - heriblandt Toronto i Canada, hvor det kan være lettere at skaffe folk end i USA.

Amazon har lovet at investere fem milliarder dollars og skabe 50.000 jobs i forbindelse med hovedsæde nummer to, og der har været gedigen rift om at blive den udvalgte lokation. De bydende byer - 238 i alt - har kappedes om at tilbyde Amazon særlige begunstigelser. Blandt andet har Atlanta-forstaden Stonecrest tilbudt at anlægge en ny by kaldet Amazon og gøre Amazon-stifter og -topchef Jeff Bezos til borgmester på livstid.

Canada kan give problemer

Finalisterne tæller blandt andre Atlanta, Boston, Chicago, Dallas, Denver, Indianapolis, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, Washington og altså Toronto som eneste ikke-amerikanske by.

Amazon holder lige nu til i Seattle i det nordvestlige hjørne af USA. Giganten vil i løbet af 2018 beslutte sig for, hvor det nye hovedsæde skal bygges.

USAs præsident, Donald Trump, har lagt pres på amerikanske virksomheder for at få dem til at investere i USA. Derfor vil et valg af Toronto kunne give Amazon problemer på hjemmefronten.

»Der kunne komme politiske konsekvenser ud af at træffe beslutning om at investere uden for USA,« siger Shauna Brail, direktør for Toronto Universitets program for urbane studier, til nyhedsbureauet Reuters.

I clinch med Trump

Donald Trump har allerede kritiseret Amazon og Jeff Bezos i tweets og påpeget, at det amerikanske postvæsen burde hæve taksterne for at bringe varer fra Amazon rundt, ligesom han har kritiseret dagbladet Washington Post, som Jeff Bezos i 2013 købte for 250 millioner dollars, for at begå sig i falske nyheder.

Canada har en åben immigrationspolitik, hvilket gør det lettere at skaffe de højtuddannede IT-specialister, som Amazon og andre IT-giganter har brug for, ligesom de tekniske skoler er i top, hvorfra der også kan rekrutteres folk.

Den canadiske økonomiminister, Navdeep Bains, understreger over for Reuters, at »Canada er et fyrtårn af stabilitet, pålidelighed og åbenhed« og samtidig har »den laveste erhvervsbeskatning og erhvervsomkostninger blandt G7-landene«.

Amazon besluttede i november 2017 at åbne sit andet kontor i Canada, nemlig i Vancouver, hvor bemandingen vil blive fordoblet til 2.000 i 2020.

Apple, som netop har besluttet at trække en stor del af sine 252,3 milliarder dollars i kontanter hjem fra udlandet og afregne 38 milliarder dollars i amerikansk skat for dem efter nedsættelsen af erhvervsbeskatningen i landet, vil åbne et nyt campusområde i USA. Det bliver et led i en investeringsplan til 30 milliarder dollars over de næste fem år, hvor omkring 20.000 ekstra skal ansættes. Apple vil helt selv udpege området og ikke ud i en skønhedskonkurrence som Amazons.

Apple åbnede i efteråret 2017 sit nye, milliarddyre hovedsæde i Cupertino.