20 år mere til musikken

EU udvider ophavsretten på musik fra 50 til 70 år.

Musikken må vente endnu tyve år med at blive sluppet fri, har EU bestemt. Arkivfoto: Gyula Czimbal, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gode bidrag til pensionen er nu sikret til de musikere, der står bag ørehængere, efter at EU mandag besluttede at udvide ophavsretten på musik med 20 år.

Herefter gælder ophavsretten ikke længere 50 men hele 70 år. Det betyder, at Cliff Richards indspilning af »Move It«, som faldt for aldersgrænsen i 2009, nu fortsat vil skæppe i kassen, skriver britiske BBC.

Musiksalget falder

ABBA-sangsmed Björn Ulvaeus er blandt de begejstrede:

»Nu slipper jeg for at se ABBA blive brugt i TV-reklamer, og de tusinder af mindre kendte musikere i Europa, som beriger vort liv og kultur, kan få en fair betaling for deres arbejde, hvilket de fortjener,« siger han.

Musikbranchen er presset af et faldende salg af fysiske plader, som ikke opvejes af det digitale musiksalg. Desuden sker der fortsat en stor piratkopiering af musiknumre, hvilket presser økonomien for både musikere og musikudgivere.

I 2010 faldt musiksalget med ni procent til 15,9 milliarder dollars (86,6 milliarder kroner) på verdensplan, har pladebrancheorganisationen IFPI gjort op. 19 af 20 musiknumre hentet fra Internet er desuden piratkopier, anslår IFPI.

95 år i USA

Cliff Richard har sammen med Beatles-stjernen Paul McCartney i flere år kæmpet for at få udvidet ophavsretten, copyrighten, i Europa. Mange af deres indspilninger vil nemlig falde for den hidtidige aldersgrænse på 50 år i deres egen levetid.

I USA er der 95 års ophavsret på musik, mens forfattere til skrevne værker og deres arvinger kan bevare rettighederne til deres værker i 70 år efter deres død.