2.200 kroner for et juletræ? Nordmænd scorer kassen på danske luksusjuletræer

Norske juletræsproducenter får skyhøje priser for deres graner - men nordmændene er nødt til at importere masser af danske juletræer for at kunne holde jul.

Norske juletræer er i høj kurs i udlandet - så nordmændene må importere 400.000 danske træer i år. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

2.200 kroner for et juletræ.

Så meget er man villig til at betale i Moskva for en luksusædelgran fra Norge, der nyder godt af sin store eksport af juletræer til Europa - navnlig til Tyskland, Østrig og Holland. Det norske juletræsmarked vil runde omkring en milliard norske kroner i værdi i år, svarende til omkring 750 millioner danske kroner.

Må hente 400.000 juletræer i Danmark

Interessen for de norske juletræer er dog endnu større.

»Prisudviklingen for norske juletræer i udlandet bør være en kraftig motivation for norske landmænd til at satse mere på dyrkning af juletræer. Der produceres i dag alt for få ædelgraner i Norge til at dække den voksende efterspørgsel i både Norge og Europa,« siger John-Anders Strande, daglig leder af brancheorganisationen Norsk Juletre, til avisen Nationen.

Det store salg betyder, at nordmændene selv vil stå og mangle træer, så der skal i år importeres omkring 400.000 juletræer fra Danmark, anslår John-Anders Strande.

De danske juletræsavlere har det modsatte problem: Her er der for mange juletræer i forhold til efterspørgselen, skriver Randers Amtsavis.

Samme pris som sidste år

»Lige nu er vi inde i en periode med merudbud i forhold til efterspørgselen, og det gør det sværere for grossisterne at sælge træerne,« siger Claus Jerram Christensen, direktør i den landsdækkende brancheforening Danske Juletræer, til avisen.

Oveni kommer, at Tyskland er begyndt at dyrke egne juletræer i stor stil.

Der er dog ikke umiddelbart udsigt til lavere priser på juletræer i år. For selv om de bliver købt billigere ind, bliver de solgt til samme priser som tidligere.

1,8 millioner norske husstande vil i år have juletræ stående. Heraf vil en million træer være norske af oprindelse, hvoraf de 50.000 selv er blevet hugget i skove eller plantager. Omkring 350.000 norske husstande klarer sig dog med et plastiktræ.