2.000 mia. kr. klar til krig om OW-kollaps

Danmarks største investorer samler skyts til at gå i kødet på stort set alle aktører i OW Bunker-sagen. Altor, der børsnoterede OW Bunker, mener, en kommende retssag vil være grundløs.

OW Bunkers skib OW Aalborg ligger her til land på Amager ved København, men nu er selskabet krakket, og slagsmålet om ansvaret for det er i fuld gang. Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store danske investorer, der forvalter mere end 2.000 mia. kr., indleder de første skridt mod en omfattende retssag efter OW Bunkers sammenbrud. I første omgang bliver mulighederne for erstatning undersøgt, men eksperter forventer, at de store danske investorer vil indlede retssagen i begyndelsen af det nye år – en retssag, som kapitalfonden bag noteringen mener, vil være grundløs.

Gruppen på de ni investorer er anført af Danmarks to største pensionskasser ATP og PFA. De vil have undersøgt, om der kan rejses sager ved domstolene for at få dækket nogle af tabene ved konkursen i OW Bunker, som står som en af de største erhvervsskandaler herhjemme.

»Vi har ikke været i tvivl om på noget tidspunkt i forløbet, at vi blev nødt til at gøre noget. Det er en sag, vi tager utroligt alvorligt og som risikerer at få langstrakte konsekvenser,« siger Claus Wiinblad, aktiechef i ATP.

De ni har hyret advokatfirmaet Accura som sammen med Bruun & Hjejle og revisionsfirmaet EY skal gennemføre en tilbundsgående undersøgelse. De skal finde ud af om det er muligt at sagsøge bestyrelsen, direktionen, investeringsbankerne bag børsprospektet og den svenske kapitalfond Altor, der stod bag noteringen i foråret.

»Vi undersøger hele forløbet, og om vi kan gøre et juridisk ansvar gældende med henblik på en erstatning. Vi kigger på alle aktører, herunder Altor og investeringsbankerne,« siger Jesper Langmack, aktiechef i PFA.

Han siger, at undersøgelsen sandsynligvis vil være afsluttet inden for de næste to måneder.

Vil gå efter Altors gevinst

Hos SEB – en af de andre investorer, som er med i konsortiet – har det været et tema, hvordan sagen skulle gribes an. Selskabets pensionsselskab, SEB Pension, har nemlig investeret kapitalfonden Altors Fond II, som tjente penge på børsnoteringen af OW Bunker.

Som Berlingske beskrev for en uge siden overvejer internationale investorer med advokaters hjælp at forsøge at gå efter Altors gevinst ved børsnoteringen – en gevinst som allerede er sendt tilbage til investorerne, herunder SEB Pension.

»Det bliver aldrig SEB mod SEB. Vi har diskuteret det indgående internt, og vi mener ikke der er en interessekonflikt. Vi har sammenfald af interesser med SEB Pension om at få klarlagt spillereglerne, så vi i fremtiden kan træffe de rigtige beslutninger,« siger Peter Kubicki, der er chef for SEBs danske Wealth Management-division.

Martin Jes-Iversen, lektor i økonomisk historie ved CBS, forventer, at der vil komme en retssag set i lyset af det historiske sammenbrud i OW Bunker.

»Det er helt særligt, at en så stor dansk virksomhed forsvinder fra landkortet under så underlige omstændigheder og så kort tid efter børsnoteringen. Set i det lys må der næsten komme en erstatningssag og et forsøg fra investorerne på at få deres penge tilbage,« siger Martin Jes-Iversen.

Han peger på, at der også fulgte retssager efter andre kollaps, som finanskrisen forårsagede som f.eks. Roskilde Bank og Amagerbanken.

»OW Bunkers kollaps er helt utroligt. Jo længere man reflekterer over det, jo mere besynderligt virker det. At der gik så kort tid efter prospektet, børsnoteringen, og til virksomheden kollapsede, virker helt ubegribeligt og på den måde er det en enestående sag,« siger Martin Jes-Iversen.

Hos kapitalfonden Altor, der børsnoterede OW Bunker i foråret og fik et provenu tæt ved tre mia. kr., er troen på en kommmnde retssag mindre.

»Jeg mener ikke, at der grundlag for en erstatningssag. Jeg mener, at prospektet og alle aspekter ved børsnoteringen har været retvisende,« siger Søren Johansen, partner i Altor.

Han understreger, at han ser frem til den undersøgelse, som investorerne nu går i gang med.

»Jeg har fuld respekt for, at alle, der har tabt penge på det her, gerne vil have undersøgt alle aspekter af sagen, og om der kan placeres et ansvar, « siger Søren Johansen.

Investeringsbankerne bag børsnoteringen er heller ikke bekymret over investorernes undersøgelse.

»Vi tager pensionsselskabernes melding til efterretning, og vi er fortsat komfortable med den proces, vi har været igennem i forbindelse med, at selskabet udarbejdede sit prospekt og gik på børsen,« siger Harald Grøn, der er nordisk chef for bankens corporate finance-afdeling.

Samme melding lyder fra Carnegie, der også stod bag børsprospektet.

»Vi forstår fuldt behovet for at få klarhed over konkursen i OW Bunker, så vi er ikke overrasket over initiativet. I Carnegie ønsker vi som alle andre at forstå, hvad der er sket,« siger Rickard Buch, pressechef i investeringsbanken.

Tidligere bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen ønsker ikke at kommentere investorernes undersøgelse. Daværende adm. direktør Jim Pedersens advokat John Korsø er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.