2.000 IT-job står ledige

Ansøgerne rammer ikke, hvad virksomhederne har brug for, og derfor går opgaverne til udlandet.

Tilstrømningen til IT-uddannelserne vokser, men de færdige kandidater som f.eks. her fra IT-Universitetet rammer ikke skiven i forhold til, hvad virksomhederne netop nu står og efterspørger, og det tager for lang tid at efteruddanne dem. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Danske IT-virksomheder har så svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft, at de må lægge opgaver til udlandet, selv om de hellere ville have beholdt dem i Danmark.

40 procent af de 126 topledere, som har deltaget i Strategos’ undersøgelse for brancheforeningen IT-Branchen, der samler 90 procent af Danmarks IT-virksomheder, angiver rekruttering af kvalificeret arbejdskraft som et af tidens største problemer. Hvad IT-branchen har brug for, er højtspecialiserede medarbejdere, men de nyuddannede har ikke de kundskaber, som der er brug for.

Bo Sejer Frandsen er administrerende direktør for IT-softwarefirmaet Key2Know i Aarhus. Han har efter otte måneders søgen lagt sine opgaver med udvikling i Microsofts Sharepoint-system i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Har ventet i otte måneder

»Jeg har i otte måneder konstant haft et par stillinger stående åbne, og da vi ikke kan få folk i Danmark og i forvejen har et udviklingshold i Minsk på omkring 20 personer, har vi nu udvidet dér, selv om jeg egentlig gerne ville have haft nogle af dem siddende i Danmark – nok en i Danmark for hver syv-otte i Minsk, altså tre her, hvis vi havde kunnet finde dem,« siger Bo Sejer Frandsen.

Placeringen i Aarhus trækker lidt ned.

»Ja, det taler imod, at vi ligger i Vestdanmark. Muligvis havde udbuddet været lidt større, hvis vi lå i hovedstadsområdet. Men netop Sharepoint-specialister er en af de kompetencer, som det er frygteligt svært at finde. Der er for få af dem, og de, der er, er optaget. Uddannelsesinstitutionerne uddanner dem ikke i det, og det kræver derfor typisk et års efteruddannelse. Men det er frygteligt omkostningsfuldt for en mindre virksomhed at skulle bruge et år på at efteruddanne medarbejdere til danske lønninger. Derfor kikker man primært efter nogen med erfaring andre steder,« siger Bo Sejer Frandsen.

Specialisterne mangler

Han mener ikke, at IT-folk med generelle kompetencer er så svære at få fat på. Det er specialisterne, der mangler. Og det er Morten Bangsgaard, administrerende direktør i brancheorganisationen IT-Branchen, enig i.

»Arbejdskraft har ikke stået så højt på agendaen som nu. Vi mangler vel op imod et par tusinde højtspecialiserede medarbejdere, selv om ledigheden i branchen stadig er højere end for indtil et par år siden. Universiteterne har en god forståelse for branchens behov, men det handler om at sikre generelt god, dyb IT-forståelse, samtidig med at man skal kunne indtænke helt konkrete fag, så der kommer kandidater ud til de innovative udviklingsjob, som er ubesat,« siger Morten Bangsgaard.

Problemet er, at danske softwarevirksomheder over hele landet – både små og store – har et her-og-nu-behov.

»Selv med efteruddannelse vil det tage nogen tid at få folk klar. Derfor søger man til udlandet. Vi må se på, hvordan man sikrer den danske IT-branche ordentlig arbejdskraft,« siger Morten Bangsgaard.

Han mener, at universiteterne skal sikres de fornødne ressourcer til at tage flere studerende ind og samtidig til den forskningsmæssige del.

»Desuden skal det sikres, at vi kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft udefra, så længe vi er i minus. Især bør man se på skatteforholdene og på den måde, som vi tager imod udenlandsk arbejdskraft på. Det handler om at være konkurrencedygtig for at være et attraktivt investeringsland og dermed tiltrække kvalificeret arbejdskraft,« siger Morten Bangsgaard.

IT-Branchen vil nu drøfte med uddannelsesminister Morten Østergaard (R), universiteterne og IT-institutlederne, hvordan der kan komme flere kombinerede uddannelser (som IT/sundhed eller IT/humanistiske fag), så de uddannede kandidater kan bruges i mange sammenhængeINFOshop: Her er Danmarks bedste skoleguider


INFOshop: Studerende om deres privatøkonomi og job