19.000 kabelkunder er forsvundet

Videnskabsministeren beklager, at flere Internet-selskabers kunder er talt dobbelt med i de officielle statistikker over, hvor godt det går i IT-Danmark.

Videnskabsminister Helge Sander (V) beklager, at der er fejl i de officielle statistikker. Foto: Rune Evensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Med et pennestrøg er der blevet 19.000 færre danskere, der får leveret deres netforbindelse gennem fiberkabler.

Videnskabsminister Helge Sander (V) må nu ud og beklage, at der er fejl i den halvårsstatistik, som IT- og Telestyrelsen offentliggør. Af den seneste opgørelse fremgår, at Dansk Bredbånds kundetal på seks måneder er vokset med 12.000 kunder. Det er det ikke - tallet er blot blevet indrapporteret to gange og talt dobbelt med i statistikken.

Dobbelt indberetning

Samtidig er der fundet endnu 7.000 kunder, som ikke burde være der.

Der er dermed ikke længere 71.000 danske husstande, som får Internet-forbindelsen gennem fiberkabler i modsætning til teleselskabernes telefonnet. Nu er der kun 52.000. Opgørelsen - både den forkerte og den rigtige - gælder udgangen af 2. halvår 2007.

»Fejlen er opstået, da både fibernetselsskaberne og Internet-udbyderne på fibernetselskabernes net har indberettet det samme kundeforhold,« oplyser Helge Sander, der »skal beklage, hvis det tidligere oplyste har givet anledning til forvirring.«

Ikke første gang

Det er langtfra første gang, at der er fejl i statistikken, som fortæller, hvor mange danskere der har telefon, mobiltelefon, Internet-forbindelse m.m. Bredbåndsselskabet ComX har tidligere fået opskruet sit kundetal betragteligt, ligesom der har været konstateret andre fejl.

Telestatistikken er Danmarks officielle opgørelse over, hvordan det går med tele- og IT-udviklingen. Derfor bliver den anvendt som grundlag for massevis af sammenligninger, nationalt som internationalt.

IT- og Telestyrelsen, som sorterer under videnskabsministeren, er nu blevet pålagt at ændre den måde, hvorpå antallet af fiberkunder indberettes.