1,7 mio. kan i dag få superbredbånd

De mange kabelnet i den danske jord kan allerede i dag give superfart på nettet til to af tre danske husstande. Prisen spiller dog en væsentlig rolle.

I store del af Danmark kan man virkelig få fart på internetforbindelsen - hvis man da vil betale prisen. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Allerede i dag vil over halvanden million husstande kunne få superbredbånd - hvis de vil betale for det.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) mål om internetforbindelser med en hastighed på 100 megabit i sekundet til samtlige 2,57 millioner danske husstande og virksomheder er godt hjulpet på vej af de store danske kabel-TV-net samt elselskabernes fibernet, der på kort tid kunne nå anslået 1,7 millioner husstande.

Klar med kort varsel

»YouSee tilbyder allerede 50 megabit i sekundet til en million husstande, men rent teknisk kunne tophastigheden med meget kort varsel skrues op til 100 megabit. Den ene million husstande er alle de facto tilsluttet og er dermed aktive TV-kunder hos YouSee. 400.000 har også bredbånd. Der kræves altså ikke yderligere gravearbejde eller tilslutninger,« forklarer pressechef hos YouSee, Ib Konrad Jensen, til Business.dk.

Det TDC-ejede YouSee er Danmarks største kabel-TV-selskab. Det næststørste, Telia Stofa, vil kunne nå ekstra 300.000 husstande, og elselskaberne et tilsvarende antal. Fælles for kabel- og fiberselskaberne er, at der mange steder i den danske muld ligger kabler klar til at blive sluttet til, så snart folk køber abonnement.

Oveni er TDC i færd med at opgradere selve fastnettet, som er landsdækkende. Det sker ved at forstærke signalet ud til de lokale centraler, så den sidste afstand ud til kunden bliver kortere. Dermed vil TDC kunne levere 100 megabit i sekundet til kunder, der bor under 300 meter fra en opgraderet central.

Telia Stofa: En lidt gratis målsætning

Telia Stofas administrerende direktør, Ole Simonsen, er lidt overrasket over, at man synes, at netforbindelser på 100 megabit er så revolutionerende.

»Kabelnettene i Danmark kan levere 100 megabit til 1,7 millioner husstande, og i resten af landet vil de nye LTE-net (4G-supermobilnet, red.) være utroligt velegnet til at dække, hvis blot man får lov til at sætte masterne op. Vi kører kapacitet ud i kabelnettet, efterhånden som behovet opstår. Men det er nok en lidt gratis målsætning med de 100 megabit til alle. Det kommer af sig selv! Selvfølgelig kan det i meget tyndt befolkede områder, f.eks. Thy eller Stevns, måske være svært for et mobilselskab af få forretningsmodellen til at hænge sammen, men det kan løses med dækningskrav, som der også lægges op til,« siger han til Business.dk.

Han medgiver dog, at prisen på at få 100 megabit i dag indvirker på lysten til at købe så hurtig en forbindelse.

Elselskaber: Endnu mere fart på

Administerende direktør i elselskabet EnergiMidt i Silkeborg, Holger Blok, mener derimod, at regeringen bør stile langt højere.

»Målsætningen »100 megabit til alle danskere i 2020« er ikke visionær nok. Hvis regeringen læser endnu grundigere i rapporten fra hØjhastighedskomitéen, vil den opdage, at der er en klar ekspertopfattelse af, at 1.000 megabit er det reelle behov i 2020 - altså hele ti gange hurtigere end regeringens ønske. Elselskaberne har fiberteknologien, der vil kunne opfylde eksperternes profeti i 2020. Vi tilbyder allerede i dag 100 megabit,« understreger han.

Ligesom teleselskaberne forventer han, at Videnskabsministeriet snart indkalder til en nærmere drøftelse af tankerne.