17-årige Mohamad jagter drømmen som fuldtids pro-gamer

Tilbage i marts stod en betuttet ung mand på en scene i New York og lod sig hylde som verdensmester i et af klodens mest populære computerspil. Nu jagter 17-årige Mohamad Al-Bacha fra Kokkedal chancen for at blive professionel på fuldtid.

17-årige Mohamad Al-Bacha blev i marts tidligere i år verdensmester i FIFA Interactive World Cup. Nu jagter han chancen for at blive fuldtidsprofessionel. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Der er noget bizart over sejrsscenen. 17-årige Mohamad Al-Bacha rejser sig op og løber rundt lidt forvildet rundt på en scene i New York med et joystick i hånden, inden det pludselig synes at gå op for ham, at den er ikke hjemme endnu.

Først et minut senere lyder et endeligt slutfløjt, og den unge dansker kaster sig euforisk ud fra scenen og bliver grebet af venners jublende hænder, mens tilskuerne i salen hujer højlydt.

Senere modtager han sin pokal, overrakt af den spanske angriber David Vílla, der har vundet både EM og VM i fodbold med Spanien. Og så står de der, to verdensmestre i fodbold, den ene med en atletisk fremtoning i stramt jakkesæt og moderigtig frisure - den anden i joggingbukser, hvid t-shirt, briller og med rodet hår. David Vílla vandt VM i Sydafrika tilbage i 2010, danske Mohamad Al-Bacha har vundet VM i computerspillet FIFA ved New York 21 marts, 2016.

Træning, træning og træning

Lidt mere end halvt år senere er rammerne noget mere beskedne. Scenen på Apollo-teatret i New York er vekslet til et teenageværelse i Kokkedal, Nordsjælland, hvor 17-årige Mohamad Al-Bacha bor med sin familie. Værelset er spartansk indrettet - en seng, et skab, en reol. Midt på værelset troner en voldsom kontorstol af læder. Med højt ryglæn og hvilestænger til armene, og foran den en skærm på et skrivebord, og så ellers et virvar af ledninger, konsoller og joysticks.

For to uger siden blev FIFA 17 lanceret - den nyeste udgave af det populære fodboldspil, der rammer hylderne hvert år i slutningen af september - i nogelunde sync med de største europæiske ligaer, der lige har taget hul på en ny sæson og så alligevel lige forsinket nok til, at spillet stadig vil være nogenlunde friskt, når der skal handles julegaver om et par måneder.

Det nye spil har sendt Mohamed Al-Bacha i noget, der vel bedst kan beskrives som intensiv træningslejr.

»Det handler om at forstå alle de nye ting. Meget har ændret sig. I den seneste udgave brugte jeg de samme finter til at åbne modstanderens forsvar, men de virker til at være forsvundet, så nu skal jeg finde nye måder,« siger Mohamed Al-Bacha.

Han spiller en kamp mod en modstander online og lykkes med at score et mål på hjørnespark. Han får hurtigt gemt et lille replay af målet. Det skal deles på hans Youtube-kanal senere, hvor han er ved at udarbejde en tutorial til, hvordan man scorer mål på hjørnespark i det nye FIFA.

»Man skal bare ramme den bagerste stolpe,« afslører han.

I søndags brugte Mohamad Al-Bacha 10 timer på at spille FIFA 17. Den unge dansker har haft det svært med det nye spil, og der var behov for at tage en hel dag ud af kalenderen.

»Det blev lidt et vendepunkt. Nu kan jeg mærke, at jeg er ovenpå i spillet igen«

Til hverdag går han i 3.g på Rungsted Gymnasium, men han lykkes normalt med at finde tid til at spille 5-6 timer hver dag. Når han til sommer forhåbentlig kan trække studenterhuen over hovedet, markerer det samtidig et nyt kapitel i den unge computerspillers liv: Her vil han nemlig forsøge at gå fuldtid som FIFA-spiller.

»Det kommer kun til at blive vildere, og der er mange penge at vinde. Da jeg vandt VM, vandt jeg 130.000 danske kroner. Næste år vil vinderen få 1,5 million. Der bliver hele tiden flere turneringer og flere penge at spille om,« siger han.

Når 2016 rinder ud, forventer han samlet at have tjent omkring 200.000 danske kroner. En del af det kommer fra Tricked E-sport, en e-sportsklub med base i Vejle, der har en stribe af landets bedste computerspillere på tværs af forskellige spil i stalden. Heriblandt Mohamad Al-Bacha.

Tilbage i august meddelte, at Saxo Bank-milliardæren Lars Seier, at han havde investeret i samme selskab, der udmærker sig ved også at hjælpe de unge spillere igennem en ungdomsuddannelse.

Hos Tricked E-sport hjælper man Mohamad Al-Bacha med alt det praktiske. Sponsorkontrakter, hotelbookinger og flybilletter, og man har en træner tilknyttet, der hjælper den 17-årige verdensmester under turneringer.

»De forsøger egentlig bare at gøre det så nemt for mig at spille som muligt,« siger Mohamed Al-Bacha.

Vi skal vel ikke så mange år tilbage, før der var noget elementært uncool over at være ham eller hende, der brugte al sin tid foran skærmen. Mohamad Al-Bacha insisterer på, at han har tid til de ting, han ellers gerne vil, og at det ikke har nogen betydning for hans sociale liv, når han bruger op mod 50 timer på at spille om ugen.

»Det handler om at prioritere,« fastslår han bestemt.

Og så synes der også at være kommet en respekt omkring hvervet.

»Der kan da godt være folk, der ikke rigtig forstår det, men når jeg så forklarer, hvor meget jeg tjener, så giver det pludselig mening.«