14.000 ansatte i mobilgigant kan miste jobbet

Svenske Ericsson står foran en massiv sparerunde, som kan betyde lukning i flere lande.

Börje Ekholm har snart stået i spidsen for den svenske mobilgigant Ericsson i et år, og han har lovet at fordoble overskudsgraden ved at skære ned og om muligt sælge fra, mens man samtidig håber, at det kommende 5G-mobilnet vil forbedre økonomien. Arkivfoto: Eric Gaillard, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Gaillard

Op mod 14.000 ansatte i den svenske telegigant Ericsson risikerer at blive fyret i Europa og Latinamerika som led i en af de største nedskæringer nogen sinde, som kan koste næsten halvdelen af alle ansatte deres job.

Det oplyser kilder med indsigt i nedskæringsplanerne til Svenska Dagbladet.

»Præcis hvordan det skal ske, står ikke helt klart. Men der bliver tale om i princippet at lukke i flere lande, hvor salget er forsvundet,« siger en kilde til avisen.

Op mod 25.000 kan blive fyret på verdensplan

Ericsson er verdens største leverandør af mobiludstyr - master og bagvedliggende teknik og teknologi. Den svenske koncern har imidlertid, ligesom sine konkurrenter, været ramt af faldende investeringer, efter at de fleste teleselskaber efterhånden har købt ind, hvad de skal bruge til 4G-mobilnettene.

Derfor er Ericssons nye topchef siden oktober 2016, Börje Ekholm, i gang med at skære virksomheden til. Her kan op mod 25.000 blive ramt af en fyreseddel, heraf altså de 14.000 i forretningsområdet »Europa og Latinamerika«.

Ericssons omsætning faldt i seneste kvartal med otte procent, og Europa og Latinamerika er udpeget som det hårdest ramte område. Tidligere udmeldinger om kraftige nedskæringer - måske helt en lukning - i hjemlandet Sverige medførte massive protester, og derfor anses Ericssons forsknings- og udviklingsafdeling for at være den eneste, som er i nogen lunde sikkerhed for at blive ramt af sparekniven.

Derimod ser netværksafdelingen samt IT & Cloud-afdelingen ud til at blive de hårdest ramte.

5G skal ændre tilbagegang

Ericsson med hovedsæde i Kista ved Stockholm har i alt omkring 53.000 ansatte.

Selskabet håber, at det kommende 5G-mobilnet vil sætte ny gang i salget. 5G er en ny mobilteknologi med meget større datahastighed end 4G-nettets. 5G er også i stand til at håndtere langt større datamængder. Begge dele er afgørende for udviklingen af det såkaldte »Tingenes Internet«, hvor massevis af elektroniske dimser og dingenoter kobles på netforbindelsen og kommunikerer sammen, så det f.eks. bliver muligt at have selvkørende biler, som konstant forsynes med opdateret information fra målere og følere.

5G ventes imidlertid først klar til brug i 2020, og det er ikke sandsynligt, at der bliver landsdækkende 5G-dækning, fordi det kræver nye investeringer.