128 millioner skal blæse gang i sjællandsk forskningscenter

Nyt dansk bioteknologisk forskningscenter får et samlet budget på 128 millioner kroner. 100-200 nye arbejdspladser på vej.

ARKIVFOTO af Novo Nordisk laboratorium (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt forskningscenter får et samlet budget på 128 millioner. Centeret skal være grosted for udviklingen af fremtidige generationer af bioteknologisk produktion.

Forskningscenteret er skabt i fællesskab af Innovationsfonden og Region Sjælland med afsæt i resultaterne fra biotekgruppen BIOPRO.

Innovationsfonden har investeret 40,1 millioner kroner i projektet og Region Sjælland har bevilget 28,1 millioner kroner, hvor andre parter har doneret 12,6 millioner. Samtidig har selskaberne bag BIOPRO bevilget 47,2 millioner kroner til projektet, og det løber altså op i hele 128 millioner kroner.

»Med centret får universiteterne mulighed for at udvikle og teste deres forskning direkte i industriens storskalamiljøer. Det giver helt unikke forskningsmæssige muligheder og betyder samtidig, at industrien får direkte gavn af universiteternes succesfulde forskning,« siger Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

»På længere sigt vil det betyde, at Danmark kan udbygge sin stærke position på verdensmarkedet for bioteknologisk produktion.«

Innovationsfonden vil bygge bro mellem universiteter og virksomheder, mens Region Sjælland har fokus på at skabe innovation i små og mellemstore virksomheder. Det skal ske med udgangspunkt i BIOPRO og investerings- og udviklingsselskabet CAPNOVA.

»Vi ved, at når danske virksomheder får nye gode ideer, er det tit fordi, de har lavet et samarbejde med forskere eller videninstitutioner. Bevillingen kan forhåbentlig være med til at stimulere den udvikling yderligere,« siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen i pressemeddelelsen.

Region Sjælland har konkrete mål om at skabe otte nye virksomheder inden for de næste fire år i regionen. Det forventes at give mellem 100 og 200 nye arbejdspladser.

Bag BIOPRO står Novo Nordisk, DONG Energy, CP Kelco, Chr. Hansen, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet. De arbejder sammen for at styrke Danmarks position inden for den bioteknologiske produktion.