10.000 virksomheder er på tæt afgrundens rand – nu sender Skattestyrelsen en klar opfordring

10.000 virksomheder er endnu ikke blevet omregistreret fra et iværksætterselskab til et anpartsselskab, selvom dette skal ske inden fredag – ellers tvangsopløses de mange selskaber.

Kenneth Joensen, fagdirektør for Selskab i Skattestyrelsen, sender nu en klar opfordring til landets iværksætterselskaber. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med to dage tilbage at leve i for landets 10.000 iværksætterselskaber, reagerer Skattestyrelsen.

Fredag den 15. oktober er sidste frist for at omdanne selskaberne til anpartsselskaber, som det politisk blev besluttet for to år siden ved udfasningen af netop iværksætterselskaberne – disse er også blevet kaldt enkroneselskaber, fordi de kun krævede en krone i startkapital.

De på daværende tidspunkt 45.000 iværksætterselskaber har fået frist til på fredag til at omdanne sig og dermed også finde de 40.000 kroner, det kræver at stifte et anpartsselskab. Og det er der stadig 10.000 selskaber, der ikke har fået gjort.

Hvis ikke folkene bag foretager sig noget, bliver selskaberne tvangsopløst på statens regning.

»Det er selvfølgelig dejligt, at antallet af nuværende iværksætterselskaber er halveret det seneste halve års tid, men det ville være rigtig godt, hvis endnu flere nåede det inden fristen fredag. I yderste konsekvens risikerer et selskab tvangsopløsning,« oplyser fagdirektør for Selskab i Skattestyrelsen, Kenneth Joensen, i en pressemeddelelse.

Der henvises til, at der for omkring et halvt år siden var 22.000 iværksætterselskaber registreret.

Hvis de resterende selskaber ønsker at opløse sig selv på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, så kræver dette først en erklæring fra Skattestyrelsen om, at selskabet ikke har gæld til skatteforvaltningen.

»De sidste iværksætterselskaber har til og med fredag 15. oktober, og jeg vil klart opfordre til – hvis man overvejer en opløsning – at man hurtigt kontakter os for at få en erklæring om, at selskabet er gældfrie til skatteforvaltningen,« lyder det fra Kenneth Joensen.

Selskaberne skal også have angivet og betalt både moms og A-skat for at få den erklæring, der kræves.

Sagen om iværksætterselskaberne har de seneste år været genstand for stor diskussion, da Danmark med afskaffelsen endte med Europas næsthøjeste kapitalkrav til at stifte et selskab, hvilket kritikere mener er en barriere for iværksætteriet.

Omvendt var argumentet mod iværksætterselskaberne, at de i for høj grad blev brugt til svig og snyd, som det lød på baggrund af en stærkt omdiskuteret rapport fra Erhvervsstyrelsen, som eksperter siden har sat spørgsmålstegn ved.