100.000 finansjob i London i risikozonen efter brexit

EU-parlamentarikere puster nu nyt liv i en gammel sag om, hvorvidt britiske clearinghuse skal kunne håndtere transaktioner i euro, en sag der i værste fald kan koste Londons finansverden op mod 100.000 job, når Storbritannien forlader EU.

Arkivfoto. EU-parlamentarikere puster nu nyt liv i en gammel sag om, hvorvidt britiske clearinghuse skal kunne håndtere transaktioner i euro, en sag der i værste fald kan koste Londons finansverden op mod 100.000 job, når Storbritannien forlader EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Africa Studio

EU-parlamentarikere puster nu nyt liv i en gammel sag om, hvorvidt britiske clearinghuse skal kunne håndtere transaktioner i euro, en sag der i værste fald kan koste Londons finansverden op mod 100.000 job, når Storbritannien forlader EU. Det skriver The Guardian.

Manfred Weber, der leder centrum-højre-gruppen i Europa-Parlamentet, udtalte tirsdag, at clearinghuse i London ikke kan stå for transaktionerne, når Storbritannien forlader EU. Weber tilhører samme gruppe som både den tyske kansler Angela Merkel og formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

»EU-borgere bestemmer over deres egne penge. Når Storbritannien forlader EU er det ikke tænkeligt, at hele euroforretningen håndteres i London. Det er et eksternt sted, det er ikke et EU-sted længere. Euro-forretningen skal håndteres på EU-jord,« sagde Manfred Weber tirsdag ved en pressekonference i Strasbourg.

Tidligere har Xavier Rolet, formand for London Stock Exchange, advaret mod, at mindst 100.000 job i Londons finansielle centrum kan gå tabt, hvis clearinghusene mister muligheden for at håndtere transaktioner i euro. London håndterer omkring 75 pct. af alle handler denomineret i euro.

Emnet har været betændt, og ECB har uden held tidligere forsøgt at kræve, at clearinghuse, der håndterer handler i euro, var baseret i eurozonen, men brexit kan medføre en endelig afgørelse, der vil flytte forretningen til det kontinentale Europa.

»Vi er nødt til at finde en måde at arbejde sammen på, men vi har en klar interesse, da steder som Amsterdam, Paris, Dublin og Frankfurt vil vinde, hvis London taber,« sagde Manfred Weber ifølge The Guardian.