100.000 danskeres betalingskort skal spærres

​Nets anbefaler nu bankerne at spærre omkring 100.000 danskudstedte betalingskort, som er under mistanke for at kunne blive misbrugt, fordi de har været brugt i en udenlandsk netbutik.

Foto: Nikolai Linares

Omkring 100.000 danskudstedte betalingskort bør hurtigst muligt spærres for at forhindre misbrug.

Sådan lyder opfordringen til de danske banker fra Nets, som står for dankortet herhjemme, og dermed er tallet eksploderet fra de oprindeligt 15.000 kort, som Nets for en måned siden anbefalede spærret og udskiftet.

​Kortene er endnu ikke blevet forsøgt misbrugt, men mistænkes at kunne blive det inden for den nærmeste fremtid.

Oplysningerne er tilsyneladende blevet hacket over en længere periode.

Vil ikke fortælle, hvor misbruget er sket

Nets vil ikke oplyse, hvilken netbutik der er tale om. Kortselskaberne - altså Visa og MasterCard - står for efterforskningen af internetforretningen, som mistænkes for at være kilden. Nets understreger, at netbutikken kan leve op til alle krav, men at hackere alligevel har kunnet fiske kortoplysninger ud.

Kortoplysningerne er heller ikke nødvendigvis blevet misbrugt derfra, hvor kortdataene er blevet stjålet.

Som udgangspunkt vil bankerne dække de tab, der måtte være, hvis ens kort er blevet misbrugt. Nets spærrer de kort, som ser ud til at være misbrugt, for at undgå yderligere misbrug, men det er bankerne, der tager kontakt til dem, der skal have deres kort skiftet ud.

Man kan derfor godt opleve, at ens dankort ikke kan bruges i butikkerne, før man får besked fra sin bank. Hvis man får spærret et kort, som man også anvender til løbende betaling af abonnementer, broafgift, rejsekort m.m., skal man huske at opdatere alle steder og få tilmeldt det nye kort i stedet.