1.108 nye danske øl så dagens lys sidste år

De danske bryggerier lancerede i alt 1.108 nye øl sidste år. Det er især mikrobryggerierne og deres succes, der er med til at sætte rekorden, lyder forklaringen hos Bryggeriforeningen.

Hele 1.108 nye ølvarianter blev introduceret af de danske bryggerier i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Damkjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rekordmange nye ølvarianter er fremstillet og tappet på flaske fra de danske ølbryggerier i 2014. Hele 1.108 nye, danske øl kom på markedet sidste år. Det er i gennemsnit tre nye øl hver dag.

Tallet fremgår af en oversigt lavet af Beerticker.dk, der er et nyhedssite for forbrugere om den danske ølverden. Ølentusiasten Peter Myrup Olesen står bag sitet, og han har stået for oversigterne over nye, danske øl siden 2007.

De danske mikrobryggerier og deres succes er forklaringen på de mange nye ølvarianter. Det mener Per Sten Nielsen fra Bryggeriforeningen:

»Forklaringen er den samme, som den er for eksempelvis økologiske varer og gårdmejerier. Det er historien om det lokale og en storytelling. Der er en trend i at handle lokalt, og det har været med til at skubbe til udviklingen af nye øl,« siger han.

I 2000 kom der blot 15 nye øl på det danske marked, og samme år var der blot 20 bryggerier at finde i Danmark, oplyser han. I dag er der 120 lokale bryggerer, der forsøger sig med nye ølsmage. I løbet af de sidste 10 år er der kommet 6.544 nye øl til, viser Beerticker.dks oversigt.

»Vi har haft det, vi kalder ølrevolutionen herhjemme. I starten af 00'erne dukkede der en hel masse mikrobryggerier op, og de var og er så populære som et alternativ til den klassiske øl, at de næsten ikke kunne følge med,« siger Per Sten Nielsen.

Det betyder ikke, der står 1.108 nye øl ude i butikkerne, men der bliver eksperimenteret med rigtig mange nye øl rundt om i landet, forklarer han. Blandt andet på lokale restaurantbryggerier.

»Når de laver en ny øltype, tæller den i statistikken, mens det daglige sortiment ude i butikkerne måske kun tæller omrking 3-400 ølvarianter,« lyder konklusionen hos Bryggeriforeningen.