1.000 nye job på vej i IT-branchen

Væksten i den danske IT-branche bliver højere i 2014, så der skal ansættes flere. Men det er et stort problem at skaffe de fornødne folk til jobbene.

Der er udsigt til over 1.000 nye arbejdspladser i den danske IT-branche næste år, fordi det nu igen går fremad, og der er især bud efter software, som danske IT-virksomheder er gode til at levere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til over 1.000 nye arbejdspladser i den danske IT-branche næste år, fordi det nu igen går fremad, og der er især bud efter software, som danske IT-virksomheder er gode til at levere.

Det spår administrerende direktør i brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, efter at analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, har gjort væksten i den danske IT-branchen for 2013 op til 2,5 procent med udsigt til en vækst i 2014 på IT-barometeret på 2,8 procent.

»Nu er vi på vej ind i en rolig periode, og for første gang tør vi for alvor tro på, at væksten vil blive 2,8 pct. i 2014, hvilket er en del mere end markedet som helhed og viser, at IT-industrien kan være med til at trække øvrige industrier og brancher op. Det er svært at sige, hvor meget det vil kaste af sig af job, men jeg tror, at det er på den anden side af 1.000 arbejdspladser,« siger Morten Bangsgaard.

Det kan til gengæld blive et problem at skaffe folk til jobbene. En nylig undersøgelse fra Dansk Industris brancheorganisation for IT- og teleteknologi, ITEK, viser, at IT-branchen skriger efter specialister, fordi der mangler højtuddannede IT-folk. I de kommende år vil der anslået mangle 4.000.

Højtuddannede IT-folk søges

»Det er de højtlønnede – og værdiskabende – job, vi ser her, og den manglende arbejdskraft kan blive en barriere for yderligere vækst. For Danmark er det nemlig en virkelig god ting, at det er det stærke softwaremarked, som virkelig trækker væksten op, fordi virksomhederne nu bruger og fremstiller data for at optimere deres egen forretning, også til gavn for kunderne – og for kundernes kunder. Den slags er vi rigtigt gode til at levere software til i Danmark,« siger Morten Bangsgaard.

Han ser derfor frem til regeringens bebudede vækstplan til foråret og til rapporten fra det nedsatte vækstteam, der har særligt fokus på teknologibrugen, som kommer efter nytår.

»Der er både vækst og beskæftigelse i dette, og regeringen har klart prioriteret begge dele. Med de indikationer, som vi ser her i 2013, bør de nye jobmuligheder udmønte sig allerede fra årets begyndelse, og jeg vil ikke være overrasket, hvis man allerede kan aflæse væksten, når 1.-kvartalsregnskaberne kommer,« siger Morten Bangsgaard.

Sund og stabil

Vækstmotoren på det danske IT-marked er software, navnlig forretningssystemer, som i 2013 ventes at vokse med 5,4 procent og til næste år nå endnu 5,5 procent. Dermed vil det samlede IT-marked vokse fra i år 74,8 milliarder kroner til 76,9 milliarder.

»Selvfølgelig er det ikke en vækstrate som tidligere på 10-20-30 procent, men dem vil vi heller aldrig se igen, fordi IT-branchen er blevet så stor og moden. Men en vækst på 2,5 procent viser, at det stadig er en god branche at være i, når den gennemsnitlige vækst ligger på under en procent,« siger chefanalytiker Anders Elbak fra IDC.

Særlig hæfter han sig ved det positive i, at det ikke som for et år siden var hardwaresalg, der trak det store læs.

»Ændringen viser, at IT-markedet i Danmark er blevet sundere og mere stabilt,« siger chefanalytikeren.