1, 2, 3, 4 nedjusteringer på ét år - supermarkedsaktie rasler ned

Englands største supermarkedskæde fortsætter sin deroute. Efter at omfattende regnskabsfusk blev afsløret i september, må Tesco nu nedjustere for fjerde gang i år.

Den britiske supermarkedskæde Tesco er i store vanskeligheder Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én ting er sikker. De får omfattende træning i disciplinen krisehåndtering hos supermarkedskæden Tesco.

Tirsdag morgen måtte Tesco, der er den største supermarkedskæde i Storbritannien og den fjerdestørste på verdensplan, nedjustere sine forventninger til årets resultat endnu engang.

Nu forventer kæden et overskud på 1,4 milliarder pund, hvilket skal sammenlignes med et tidligere skøn fra august på 2,4-2,5 millioner pund.

Det er fjerde gang i løbet af bare et år, at Tesco har måtte sende en såkaldt »profit warning« ud til sine investorer. Aktien falder godt 12 procent i den første handel på børsen i London tirsdag og selskabets markedsværdi er nu halveret siden årets begyndelse.

Dagens nedjustering kommer efter, at Tesco i løbet af efteråret har været centrum for en kæmpe børsskandale. I september kom det frem, at der er foregået kreativ bogføring i de øverste ledelseslag, og at koncernens profit var blevet sminket 263 millioner pund, svarende til 2,5 milliarder kroner for stort.

Koncernen har efterfølgende fået både ny administrerende direktør, finansdirektør og bestyrelsesformand og den britiske pendant til Bagmandspolitiet, Serious Fraud Office er i gang med at efterforske sagen.

Grunden til dagens nedjustering  er ifølge Financial Times, at Tesco stadig slås med efterveerne af den voldsomme skandale.

En konsulent hos Tesco siger til avisen, at supermarkedskæden nu er i gang med at genskabe forholdet til sine leverandører under nogle andre betingelser end tidligere.

Tescos leverandører betaler gebyrer for at få deres varer på hylderne hos supermarkedskæden, og det er blandt andet indtægterne for det, der er blevet fejlberegnet voldsomt i supermarkedskædens regnskaber.

Efter sagen er begyndt at rulle har Serious Fraud Office sendt en generel advarsel ud til de britiske detailkæder om, at den slags aftaler skal være meget klare og gennemskuelige.

Nu er Tesco begyndt at indføre en ny praksis, der skal sikre, at betalingerne fra leverandørerne er »gennemsigtige og passende, skriver selskabet i en børsmeddelelse i dag. Men de ændrede regler betyder altså også, at indtægterne fra leverandøraftaler er noget lavere end ventet.

Tesco er samtidig under voldsomt pres fra discountkæder som Lidl og Aldi, som traditionelt ikke har haft en særlig stor andel af den britiske dagligvarehandel, men som nu er ved at vinde indpas.

Den danske kæde Netto har også besluttet sig for at prøve lykken i England endnu engang og har netop åbnet den første butik i Leeds i samarbejde med landets tredjestørste dagligvarekæde Sainsbury.