03/01-07: Fords bilsalg i USA styrtdykker

Den kriseramte bilkoncern Fords bilsalg faldt kraftigt i december: Også Mercedes går tilbage, mens japanerne ventes at have erobret nyt terræn.

Decembertallene for bilsalget i USA er ikke behagelig læsning for Fords nye topchef, den tidligere Boeing-direktør Alan Mulally, der blev hentet til Detroit i efteråret:

Ford er sammenlagt gået 13 procent tilbage på hjemmemarkedet, efter at salget pickup-serien Ford F faldt hele 21 procent i julemåneden sammelignet med december 2005. Hele markedet for store firehjulstrækkere faldt med 14 procent, fordi de generelt højere oliepriser får forbrugerne til at vende sig mod mindre SUV-biler og personbiler. Salget af personbiler fra samlebåndets opfinder Ford gik dog også 10 procent tilbage.

Samtidigt melder Daimler-Chrysler om en stigning på en enkelt procent, selv om salget af Mercedes-Benz gik ti procent tilbage.

Analytikere venter ifølge Reuters, at japanske Toyota har overtaget en pæn del af markedet med en stigning på estimeret 12 procent i december, og samlet set er de tre store i Detroit - Ford, General Motors og Daimler-Chrysler - sandsynligvis faldet to procentpoint fra 56,6 procent til 54,3 procent.

Toyota ventes også at overhale General Motors som verdens største bilproducent, når de globale salgstal for hele året offentliggøres.

General Motors har skåret produktionen ned med 13 procent i fjerde kvartal. Ford forudser, at reduktioner skærer 22 procent af produktionen, og Chrysler har skåret 17 procent af produktionen væk i andet halvår af 2006.