Vindmøller med måde

Tæt på Tranekær Slot, midt i den langelandske idyl, planlægger lokalpolitikere at lade opføre fire kolossale vindmøller, svarende til højden af Rådhustårnet og Rundetårn i København tilsammen.

Den blotte visualisering af vindmølleprojektet må få hårene til at rejse sig på de fleste, og en regulær borgerprotest har rejst sig på den ellers så fredelige ø.

Men sagen om disse og lignende vindmøller rundt om i det danske landskab handler ikke kun om æstetik. Der er også politik i spørgsmålet, principiel politik. Miljøminister Connie Hedegaards interesse for miljøsagen risikerer nemlig at kollidere med hensynet til natur- og kulturhistoriske perler som f.eks. området omkring Tranekær Slot. Som en borger udtaler til Weekendavisen: »Hvis man kan få lov til at sætte vindmøller op her, så må det næste være i Nordby på Samsø, Gl. Skagen eller på Møns Klint«.

Glidebanen må være evident for om nogen en konservativ miljøminister og kunne give Connie Hedegaard et borgerligt slogan om vindmøller med måde, og netop ikke for enhver pris. I stedet er der ved at ske det, at ministeren har koblet sig så meget på miljøsagen, at hun har svært ved at se et landskab uden at give grønt lys for en vindmøllepark. Fredag blev hun ifølge Netavisen 180 Grader fornuftigvis undsagt af både den konservative ordfører og VKO-flertallet, hvad angår hendes planer om, at skatteyderne skal betale erstatning til folk med en støjende vindmølle som nabo med henblik på at kunne opføre mærkbart flere vindmøller. At passe på natur- og kulturlandskabet bør netop være en konservativ mærkesag.