Zuckerberg klager til Obama over spionage

Den amerikanske regering er en trussel mod internettet, siger Facebook-topchefen, som har ringet til præsident Barack Obama oven på nye afsløringer af NSA-spionage mod folks computere.

USAs præsident Barack Obama blev ringet op af Facebook-stifter Mark Zuckerberg efter nye afsløringer af den skandaleramte efterretningstjeneste NSAs overvågning, som nu omfatter falske Facebook-servere. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg har ringet direkte til USAs præsident Barack Obama og klaget over den omfattende aflytning, som den skandaleramte efterretningstjeneste NSA er blevet afsløret i.

»Når vores ingeniører arbejder utrætteligt for at forbedre sikkerheden, forestiller vi os, at vi beskytter jer alle mod kriminelle, ikke mod vores egen regering. Jeg har ringet til præsident Obama for at udtrykke min frustration over de skader, som regeringen skaber for hele vores fremtid. Desværre ser det ud til, at der vil gå meget lang tid, før den fulde reform træder i kraft,« skriver den 29-årige Mark Zuckerberg på sin egen Facebook-side.

En trussel mod nettet

En talsmand for Det Hvide Hus bekræfter samtalen mellem de to.

»Den amerikanske regering burde være nettets mester, ikke en trussel. De skal være langt mere åbne om, hvad de foretager sig. Ellers vil folk tro det værste,« skriver Facebook-topchefen.

Det er den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens mange afsløringer af omfattende og ulovlig aflytning og overvågning i masseskala, som fortsætter med at vække voldsom harme overalt. Og afsløringerne fortsætter måned efter måned.

Nyt spionprogram afsløret

Senest er det kommet frem, at at NSA har inficeret millioner af computere verden over med et spionprogram, Turbine, som blot tager otte sekunder at installere men gør det muligt automatisk at indsamle oplysninger fra de ramte computere. Dermed kan NSA hacke sig ind på computere og overvåge internet- og teletrafik. Og NSA har i visse tilfælde brugt en falsk Facebook-server til at infiltrere computerne. Dermed troede folk, at de loggede på Facebook, selv om de reelt kommunikerede med NSA. Og derefter brugte NSA skadelige programmer på den falske side til at bryde ind i folks computere og snuppe data fra dem.

Turbine-programmet har siden 2004 boret sig ind i millioner af computere. Siden 2010 har det ifølge en hemmeligtstemplet rapport arbejdet fuldt automatiseret.

NSA påstår, at oplysningerne ikke er rigtige, og at programmet »udelukkende anvendes ved efterretningsarbejde eller kontraspionage, som understøtter nationale indsatser«.

Afsløringer koster USA-virksomheder dyrt

NSA-skandalerne har kostet mange af de store teknologigiganter, som alle er amerikanske, dyrt i omdømme og har fået navnlig EU og europæiske lande til at forstærke indsatsen for at opbygge europæiske alternativer til de vidt udbredte amerikanske nettjenester. Dermed kan man nemlig undgå, at data - både ligegyldige og personfølsomme - skal sendes via USA eller direkte lagres på amerikanske servere, hvor NSA har langt lettere ved at få fingrene i dem.

Facebook, som efter eget udsagn har 1,2 milliarder brugere, valgte sidste år at kryptere forbindelsen til alle sine sider, hvilket besværliggør NSAs spionage. Tilsvarende har Google og Yahoo krypteret datatrafikken mellem deres interne servere og ikke blot ud ad huset, efter at det kom frem, at NSA også havde snabelen i systemerne inde i Googles og Yahoos datacentre.

I januar gav Barack Obama lov til, at virksomheder må offentliggøre, hvor mange henvendelser om at få udleveret brugeres data de får fra myndighederne - også efterretningstjenesterne. Det sidste har hidtil været hemmeligt, og virksomhederne må stadig kun offentliggøre tallene i store intervaller, så man ikke præcis kan få at vide, hvor mange der er.