Zombienet af PCer stoppet

Stor Microsoft-aktion trækker stikket for omfattende netsvindel.

Endnu et af de store kriminelle netværk af virusinficerede computere er blevet stoppet. Arkivfto: Pawel Kopczynski, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er lykkedes for sikkerhedsfolk fra den amerikanske softwaregigant Microsoft at trække stikket i det, der synes at være verdens største netværk af hackede computere.

Omkring to millioner computere verden over er blevet inficeret med virus, som gør det muligt for kriminelle bagmænd, sandsynligvis i Rusland, at fjernstyre PCerne, som om de var viljesløse zombier, og dermed sætte dem til at udføre kriminelle opgaver, uden at PCernes ejermænd er klar over det.

Microsoft har gennem mange måneder forsøgt at få ram på netværket. Forleden gav en amerikansk dommer på Microsofts foranledning en række internetudbydere påbud om at blokere for al trafik til 18 internetadresser, som blev brugt til kommunikationen med de inficerede maskiner. Samtidig blev en række servere i Europa - i Tyskland, Schweiz, Letland, Luxembourg og Holland - beslaglagt for at få standset netværket, der går under navnet ZeroAccess (Ingen adgang).

Omfattende annoncesvindel

Ifølge flere medier har de såkaldte botnet, eller zombienet, været sat op til at klikke på annoncer uden computerejerens viden. Dermed har man snydt annoncører på søgemaskinerne, så annoncørerne har betalt for klik, der aldrig nogen sinde ville føre til noget salg. Microsoft anslår, at disse botnet har kostet annoncørerne på Microsofts egen Bing-søgemaskine, på Googles og Yahoos ditto sammenlagt 2,7 millioner dollars eller 14,7 millioner kroner om måneden.

Det er ottende gang, at Microsoft slår til mod botnet. Softwaregiganten åbnede for nylig et nyt cyberkriminalitetscenter i sit hovedkvarter i Redmond. Det samarbejder med IT-sikkerhedsmyndigheder i mange lande og med internetudbydere, som informerer inficerede computeres ejere, når det opdages, at der foregår ulovligheder. Også det amerikanske forbundspoliti FBI og det europæiske Europol deltager i samarbejdet.