YouTube vil streame i ultra-HD

Videogiganten YouTube melder sig klar med indhold i ultra-HD og et nyt format, der bruger halvt så meget data til at streame de tunge filer end tidligere.

Videogiganten YouTube melder sig klar med indhold i ultra HD og et nyt format, der bruger halvt så meget data til at streame de tunge filer end tidligere. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SHOHEI MIYANO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når snakken falder på fjernsyn, peger pilen i én retning. Billedet bliver skarpere, og 2014 vil formentlig være året, hvor ultra-HD langt om længe bliver allemandseje. Dels er der på årets CES-messe i Las Vegas massivt fokus på den højere opløsning, og dels spår analysefirmaet NPD DisplaySearch, at der i år vil blive solgt 12,7 millioner ultra-HD-fjernsyn på verdensplan.

Der er dog ikke meget sjov ved at have et TV med en opløsning i ultra-HD (fire gange så høj opløsning som full HD), hvis der ikke findes indhold, der udnytter mulighederne. Her har det indtil nu været småt med indhold i ultra-HD.

Den amerikanske streamingtjeneste Netflix annoncerede i december sidste år, at de i 2014 vil begynde at sende deres egenproducerede serie »House of Cards« i den nye og høje opløsning. Men også en anden streaming-gigant hopper nu på 4K-vognen.

YouTube lancerede i december måned ligeledes muligheden for at uploade videoer i ultra HD-formatet. Og på årets CES-messe i Las Vegas vil YouTube demonstrere muligheden for ultra-HD hos en række af producenterne. Det skriver websiden GigaOM.

Det specielle er, at YouTube vil benytte sig af Googles VP9-codec. Her har Google, og dermed YouTube, allieret sig med en række producenter, der vil understøtte VP9-formatet, blandt andet Sony, LG, Panasonic, Intel, Samsung, Toshiba og Sharp.

Sparer 50 pct. data

Det lyder teknisk, men betyder i praksis, at det vil kræve langt mindre data, når de tunge videoer skal streames - helt op mod 50 pct. mindre data.

VP9-formatet komprimerer filmens størrelse uden mærkbart at ændre på den visuelle kvalitet og er såkaldt open source-teknologi, som frit kan anvendes af alle uden at skulle betale afgift. I dag er det dominerende videoformat H.264, der bruges til både HD-TV-udsendelser og Blu-ray-diske.

Udover diverse tv-producenter er det også meningen, at Googles egen internetbroswer, Google Chrome, automatisk kan vise film i VP9-formatet, og YouTube vil bruge VP9 som en del af de mange nye filmkanaler, som YouTube er i færd med at bygge op.

Der bliver dagligt vist fire milliarder filmklip på YouTube. På en måned viser YouTube seks milliarder timers film. Ifølge Google blev mere end 51 procent af al verdens internettrafik i 2011 brugt på at vise film.