YouSees filmudlejning boomer

Filmudlejning hjemme fra sofaen er populært som aldrig før. YouSee-kunderne henter film i byger.

YouSees kunder er vilde med film. Her via et Samsung Smart-TV Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang hentede man en movieboks, tre videofilm og en pose Matadormix nede hos Blockbuster lørdag aften - men sådan er det bestemt ikke længere. Online filmudlejning er nemlig i stærk vækst, og antallet af online filmudlejninger hos Danmarks største Kabel-TV-udbyder, YouSee er eksploderet.

Det viser det seneste kvartalsregnskab fra YouSee-ejeren TDC, hvor antallet af filmudlejninger hos YouSee voksede med 400 procent, hvis man sammenligner første kvartal 2012 med første kvartal 2011.

Ni mio. filmudlejninger

Også de faktisk tal taler deres eget tydelige sprog. I første kvartal sidste år hentede YouSee-kunderne 170.000 film via deres digitale settopboks. Et år efter var tallet vokset til 621.000 udlejninger de første tre måneder af 2012.

Hos YouSee oplyser pressechef Ib Konrad Jensen, at selskabet, inklusive moderkoncernen TDC, forventer at lande på ni mio udlejede film for hele 2012 - og hvis det estimat holder, er der tale om en dramatisk vækst for et marked, der stort set ikke eksisterede for ganske få år siden.

"Vi har haft en tredobling hvert år de sidste tre år, og det kommer vi også til i år. Det går virkelig stærkt fremad. Det går selvfølgelig ud over det fysiske udlejningsmarked, men så vidt vi kan se, bliver der også skabt et nyt marked, der ikke har været der før," siger han.

YouSee er dog langt fra den eneste spiller på banen. Selv om selskabet har fordel af at have kundeforholdet i forvejen via kabel-TV-forretningen, skal selskabet stadig overbevise flertallet af brugerne om også at anskaffe en settopbox, så det bliver muligt at hente filmene. Det kan dog også lade sig gøre at leje film hos YouSee fx via Smart-TV, men flertallet af danskerne er fortsat henvist til at bruge en boks..

Og en sådan settopboks forsøger også Apple og flere andre at sælge til kunderne. Hos Apple giver settopboksen Apple TV, der også fås i Danmark, dog kun adgang til de film, man kan leje hos iTunes, og her er der ikke danske film og langt mellem film med danske undertekster.

Konkurrence på vej

Ifølge Ib Konkrad Jensen forventer YouSee senere på året at få yderligere konkurrence fra selskaber som amerikanske Netflix, HBO og flere andre.

"Men vi er ret sikre på, at vi står stærkt i konkurrencen, blandt andet fordi vi har danske film"

Udlejningsforretningen er dog endnu ikke så stor, at den for alvor har tyngde i YouSees-forretning. Det vil den dog komme til, hvis væksten fortsætter.