YouSee slukker for 31 gamle kanaler

50.000 TV-skærme risikerer at gå i sort, når parallelsendingen af 31 af de mest sete TV-kanaler slutter tirsdag morgen, hvor YouSee slukker for MPEG2-signalet.

Sådan vil der se ud på omkring 50.000 fjernsyn i Danmark i morgen tidlig, når YouSee slukker for MPEG2-signalet og går over til kun MPEG4- eller HD-signal overalt på 31 af de meget sete TV-kanaler. Foto: YouSee Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største kabel-TV-udbyder, det TDC-ejede YouSee, tager tirsdag morgen livtag med 31 TV-kanaler, som fra da ikke længere sendes i det gamle digitale MPEG2-format men fremover udelukkende digitalt i HD-kvalitet, altså i MPEG4-formatet.

Det vil anslået betyde, at lidt under 50.000 husstande, som i dag ser TV på ældre, digitale fladskærme eller har en ældre digital boks ikke længere kan se størstedelen af kanaludbuddet.

Lukning begynder ved 9-tiden

Lukningen begynder ved 9-tiden og ventes overstået klokken 12. Hvis ens fjernsyn ikke kan forstå MPEG4-signalet, vil man i stedet se et informationsskilt på skærmen på de berørte kanaler.

De fleste - men ikke alle - af de 31 kanaler sender YouSee fortsat ud i gammeldags, analog form, som alle TV-apparater kan modtage. Det omfatter alle kanaler fra DR (bortset fra DR3), TV 2s kanaler og de fleste kanaler fra Viasat og SBS.

Man skal være opmærksom på, at selv om fjernsynet kan forstå MPEG4-signalet, som sikrer en højere kvalitet med mindre forbrug af båndbredde og dermed giver plads til flere kanaler, kan ens DVD-optager eller harddiskoptager ikke nødvendigvis forstå MPEG4. Da må man også her nøjes med de kanaler i den ringere, analoge kvalitet, som der bliver færre af hele tiden.

YouSee piller ikke ved de analoge kanaler tirsdag.

Nyt TV eller ny boks nødvendig

Hvis man ikke længere kan se sine kanaler fra tirsdag formiddag, er man nødt til enten at købe en ny fladskærm eller investere de 400-600 kroner, som en digital boks med indbygget MPEG4-modtager koster. Der skal i givet fald bruges en MPEG4-boks pr. fjernsyn og pr. optager.

Ifølge afdelingschef Lars Techen Nielsen fra YouSee har YouSee de seneste uger varslet ændringerne pr. e-post og med rulletekster på flere af de berørte kanaler.

YouSee har 1,2 millioner kabel-TV-kunder eller godt 45 procent af alle danske husstande.