YouSee giver frit kanalvalg i TV-pakkerne

Alle TV-kunder hos TDCs YouSee med mellem- eller fuldpakken kan fra 2014 selv sammensætte, hvad de vil se. Men de skal ud og investere i ekstra bokse eller kort til fjernsyn og optagere, hvis de selv vil vælge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

800.000 TV-abonnenter hos Danmarks største kabel-TV-selskab, det TDC-ejede YouSee, får nu selv mulighed for at sammensætte deres mellemstore eller store TV-pakke.

»TV med Bland Selv« indføres fra begyndelsen af 2014. YouSee har i dag tre TV-pakker og dækker 1,2 millioner danske husstande, men fra efter årsskiftet kan man frit vælge og løbende udskifte de ti kanaler, som ligger i YouSees mellempakke, og de 34 kanaler, som ligger i YouSees fuldpakke. Selve grundpakkens indhold med 25 faste kanaler ligger dog fast og kan ikke pilles i. Det er kanalerne derudover, som der nu indføres frit valg på.

Det kræver dog en boks til lige nu 99 kroner om måneden, hvis man selv vil kunne vælge. Alle, der i dag har mellem- og fuldpakkerne, som de bliver leveret fra YouSee, kan se dem uden boks, fordi alle skal have det samme. 150.000 kunder har i dag en YouSee-boks eller andet udstyr, fordi de tilkøber kanaler eller har abonnement på YouSees filmudlejningstjeneste, YouBio.

Prisen for bland-selv-pakkerne er den samme som hidtil. Alligevel betragter YouSee selv initiativet som en revolution.

»I vores verden - kabel-TV-verdenen - er dette en revolution, så for os er det kæmpe stort. Og nu har vi holdt på den hemmelighed i et år,« siger mediedirektør i TDC Ulf Lund.

»Á la carte-TV« har længe været på tale

Man kan via Internet selv skifte kanaludvalget ud, gældende fra den kommende måned. Det såkaldte »à la carte-TV« er noget, som man længe har talt om.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har tidligere advaret imod at sælge TV-kanaler i pakker, fordi det skader den frie konkurrence og tvinger danskerne til at købe en masse kanaler, som de aldrig ser.

TV-udbyderne har forstået vinket med vognstangen men har ikke hidtil leveret ægte à la carte-TV. Hele tiden har det krævet, at man først købte en grundpakke med en del flere kanaler i, før man frit kunne vælge ekstrakanaler - og så skulle man alligevel vælge mindst et bestemt antal og dertil leje eller købe en TV-boks til hvert TV og/eller optager, som skulle kobles på.

YouSee tilbyder sideløbende, at man kan vælge en grundpakke og - med en boks - tilkøbe enkeltkanaler for 10-50 kroner om måneden. Med bland-selv-pakkerne får man det samme antal kanaler som hidtil men kan selv vælge blandt det fulde udvalg.

»Dette er ikke bare nyt i Danmark. Man finder ikke dette noget sted i Europa. Vi tror, at en del naturligvis vil skifte pakke fra fuld- til mellempakken. Men det gør kunderne langt mere tilfredse, fordi de ser værdien at have en TV-pakke,« siger direktør for YouSee, Mathias Berg, som har været hos TDC i to år.

Frygten har gået på fravalg

TV-pakkerne opstod oprindelig, fordi mange programleverandører har flere kanaler og ikke vil sælge den mest populære separat af frygt for, at folk fravælger alle de andre.

»Med denne løsning opnår vi stadig mængderabatten. Vi kan sige til leverandøren, at de stadig kommer ud til mange, så vi fortsat kan få gode indkøbspriser. Leverandørerne er naturligvis hunderædde for ikke at komme ud til alle, for hvis folk vælger fra, får man ikke reklameindtægterne, og dermed risikerer man ikke at kunne overleve,« siger Ulf Lund.

Af YouSees 1,2 millioner TV-kunder har de 300.000 valgt grundpakken, 200.000 mellempakken, 600.000 fuldpakken og omkring 100.000 derudover - f.eks. hoteller m.m. - særlige pakker.

YouSee er fuldt ejet af TDC, som tidligere i år valgte at afslutte selskabets selvstændighed og lagde det ind under selve TDC, hvorved den administrerende direktør gennem mange år, Niels Breinings post blev overflødig.

YouSee har i mange år været TDCs guldæg og har båret trillebøre fuld af penge ind i TDCs pengetank.