Yes, så er den der!

Danske partikelfysikere var samlet i Niels Bohr Instiutets historiske auditorium for at dele glæden over at have fundet Higgs-partiklen.

Fysiker Troels Petersen er glad og lettet over at høre, at konkurrenten har fundet nøjagtigt det samme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjældent er der blevet hujet så højt på bænkeraderne af så langhåret statistik. Men Niels Bohr Institutets Auditorium A er heller ikke en hvilken som helst sportsarena, og statistikken gælder hele universets sammenhængskraft.

Kampen stod mellem ATLAS og CMS, de to fysikeksperimenter på den store partikelaccellerator i CERN, som leder efter den gådefulde Higgs-partikel. I dag annoncerede begge de to eksperimenter, at de har fundet Higgspartiklen. Den sidste partikel i fysikkens standardmodel, som ikke har været påvist eksperimentelt, er nu også fanget på fersk gerning. 

"I dag er jeg nok allermest glad over, at CMS har fundet det samme som os. Vi tænker på dem som konkurrenter, men i dag er de mere et søstereksperiment. Hvis de havde fundet noget helt andet end os, havde vores resultat ikke stået så stærkt. Men det her er bare fantatisk," siger fysiker ved Niels Bohr Institutet Troels Petersen. Han arbejder med ATLAS-eksperimentet og har derfor længe vidst, at det ene eksperiment havde fanget Higgsen.

- I think we have it

Men at begge eksperimenter nu samtidig kan publicere papirer med et enslydende resultat fik CERNs generaldirektør Rolf-Dieter Hauer til at sammenfatte dagens seminar med et "I think we have it!".

Higgs-partiklen er dog ikke blev målt eller vejet eller fotograferet direkte. Den eksisterer i umådeligt kort tid, men den henfalder til andre partikler, som giver signaler der kan genkendes af fysikerne, hvis de ellers kan finde dem med avancerede statistik-redskaber i den enorme høstak af data fra andre partikler.

Derfor udtaler fysikerne sig ikke skråsikkert om, at de har fundet Higgs-bosonen. Jubelen gælder udsagn om, at de "med stor sandsynlighed har observeret en ny partikel, som passer med beskrivelsen af Higgsbosonen i standardmodellen".

Næste trin er at regne videre på data for at blive endnu mere sikre på beskrivelsen af den nye partikel. Til november slukkes der for LHC og over de næste to år  vil den blive opgraderet til at kollidere partikler med endnu større energi, så der kan komme endnu flere resultater og endnu større sikkerhed om resultatet.

Niels Bohr Institutet har været dybt involveret i jagten på Higgs-partiklen fra den første spæde ide om den store LHC-accelator blev undfanget for 28 år siden på et møde, som instuttets senere leder deltog i.

"Allerede mens man borede tunellen til LEP, som er forgængeren til LHC, begyndte vi at spekulere over, hvad den skulle bruges til bagefter. Jeg var med til mødet i Lausanne i 1984, hvor fysikerne blev enige om at bygge LHC. Eller i hvert fald blev enige om, at sådan en maskine kunne man godt tænke sig," siger John Renner Hansen, der netop er udnævnt til dekan for hele det store sammenlagte Science-fakultat på universitetet, og som egentlig hverken har tid til fysik eller auditorier, men alligevel ikke kunne lade være med at møde op i dag.

De gamle træ-bænkerader i auditoriet, hvor Bohr selv har forelæst, var pakket med fysikere lige fra unge førsteårsstuderende til gråhårede emeritusser.

Det ville være vanskeligt at leve med, at den ikke blev fundet, så det er virkelig en yderst tilfredsstillende dag," siger Benny Lautrup, professor emeritus ved Niels Bohr Institutet, og en af de få teoretiske fysikere, der havde fundet frem til auditoriet. Han har bidraget til matematiske beregninger på standardmodellen, der  som teori var færdigformet i starten af 80'erne. Siden da har teoretikerne ikke haft meget grund til at beskæftige sig med modellen, men eksperimental-fysikerne har ledt efter de partikler, der var forudsagt i modellen.

Higgs'en var den seneste, der blev fanget. Men det bliver ikke den sidste.