Yahoo indfører kryptering af mail

Det har været muligt for brugere af internetselskabet Yahoos mailtjeneste at tilføje en funktion til kryptering af e-mails. Nu vil selskabet rulle funktionen ud som standard fra januar 2014.

Internetselskabet Yahoo vil i selskabets mailtjeneste tilføje ny standardfunktion, der kan kryptere e-mails. Muligheden blev lanceret tidligere i år som en funktion, brugere kan tilføje. Fra januar bliver det en standard i mailsystemet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetselskabet Yahoo har haltet bagefter i forhold til at kryptere de e-mails, brugerne sender via selskabets e-mailtjeneste. Tidligere i år valgte Yahoo at gøre det muligt for brugene selv at tilføje muligheden, men nu vil selskabet rullet det ud som standard i e-mailsystemet per 8. januar 2014, oplyser Yahoo til det amerikanske medie The Washington Post.

Her henvises der til, at det konkurrerende internetselskab Google har tilbudt brugerne af selskabets e-mailtjeneste Gmail at sende krypterede meddelelser siden juli 2008 og fra begyndelsen af 2010 indførte det som en standard i Gmail-tjenesten.

Softwareselskabet Microsoft har for selskabets online mailtjeneste Hotmail tilbudt muligheden siden november 2010 - og indførte det som standard med skiftet til Outlook.com i juli 2012. Mens det sociale netværk ifølge The Washington Post Facebook også begyndte at tilbyde brugerne at sende krypterede beskeder i november 2011 og siden har rullet det ud som en standard funktion for først de amerikanske brugere i februar i år og siden resten af det sociale netværks brugere i juli. 

»Yahoo tager sikkerhed for vores brugere meget alvorligt. Yahoo begyndte at tilbyde vores brugere muligheden for at bruge en SSL-kryptering tidligere i år. Hermed krypteres dine mails, når de bevæger sig mellem din browser og Yahoos servere,« meddeler Yahoo The Washington Post og oplyser, at den mulighed vil blive rullet ud til alle Yahoo-brugere til januar.

SSL-krypteringsmuligheden medvirker til at beskytte beskeder sendt mellem en brugers computer og Yahoos servere - og er også den kryptering, der anvendes af de øvrige internetselskaber. 

Nye Snowden-dokumenter

Udmeldingen fra Yahoo kommer samtidig med, at The Washington Post ligeledes offentliggør nye dokumenter fra den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden, der også var manden bag en række af afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs overvågning af blandt andre brugerdata i internettjenester henover sommeren og efteråret.

Ifølge de nye Snowden-afsløringer har NSA indsamlet store mængder af adresselister fra e-mail og chatbrugere over hele verden. Netop Yahoo-brugere har ifølge teknologimediet The Verge været blandt de brugere af internettjenester, der oftest har været forsøgt overvåget, netop fordi selskabet normalt ikke kryptere udveksling af internetbaserede e-mail-udveksling.

Men nu har Yahoo altså meldt ud, at det vil ændre på det med en udrulning af SSL-kryptering som en standard i selskabets mail-program. Udmeldingen kommer imidlertid ikke som en reaktion på afsløringerne af den omfattende tilgang til adresselister fra mail- og chatprogrammer, skriver The Verge.

I forbindelse med afsløringerne af den omfattende overvågningsskandale i USA, hvor den amerikanske efterretningstjeneste NSA blev afsløret i at have adgang til datalagre hos flere internetselskaber, har de amerikanske internetselskaber flere gange meldt sig på banen med krav til de amerikanske myndigheder om at få lov til at offentliggøre flere detaljer om de anmodninger, de får fra myndighederne om udlevering af brugerdata relateret til den nationale sikkerhed.

Flere af selskaberne har allerede i såkaldte »gennemsigtighedsrapporter« oplyst om dele af overvågningen.

Netop internetselskabet Yahoo oplyste i september i selskabets gennemsigtighedsrapport, at det har modtaget henvendelser om udlevering af data vedrørende brugere i 17 forskellige lande.

I alt har selskabet over de første seks måneder i 2013 modtaget 29.470 henvendelser vedrørende 62.775 konti. I 23.163 af tilfældene blev anmodningen imødekommet. Samlet er 3.527 henvendelser blevet afvist, mens der i 2.780 tilfælde ikke er blevet fundet data.

Flere af de øvrige internetselskaber har ligeledes oplyst tal løbende, efter omfanget af overvågning blev afsløret hen over sommeren og efteråret.