Yahoo blev bedt om data 29.470 gange

Det amerikanske internetselskab Yahoo blev i årets første seks måneder bedt om at udlevere data om brugerne til offentlige myndigheder 29.470 gange.

Internetselskabet Yahoo har for første gang offentliggjort en såkaldte gennemsigtighedsrapport, der viser, hvor mange henvendelser selskabet har fået fra offentlige myndigheder med anmodninger om udlevering af data om brugerne. Arkivfoto: AFP / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Yahoo har modtaget henvendelser om udlevering af data vedrørende brugere i 17 forskellige lande. I alt har selskabet over de første seks måneder i 2013 modtaget 29.470 henvendelser vedrørende 62.775 konti. I 23.163 af tilfældene blev anmodningen imødekommet.

Samlet er 3.527 henvendelser blevet afvist, mens der i 2.780 tilfælde ikke er blevet fundet data.

Det fremgår af Yahoos første såkaldte »gennemsigtighedsrapport«, der netop offentliggør antallet af henvendelser fra regeringen om udlevering af brugerdata. 

Allerede kort efter sommerens afsløringer af det såkaldte PRISM-program, som giver de amerikanske efterretningstjenester med National Secutiry Agency (NSA) adgang til at læse folks private e-post og følge med i deres handlinger på nettet, var flere techselskaber fremme og bede om ret til at offentliggøre tal for, hvor mange anmodninger de får modtager fra offentlige myndigheder brugerdata.

De er drypvist blevet offentliggjort fra flere af selskaberne, der efterfølgende også har offentliggjort såkaldte gennemsigtighedsrapporter om datahenvendelserne. Senest var Facebook for nyligt på banen med sin rapport, hvori det fremgik, at også Danmark havde fået udleveret data om brugere. 

Yahoo vil opdatere rapport hvert halve år

Yahoo understreger på selskabets egen blog, at man tager brugernes ret til beskyttelse af privatlivets fred meget alvorligt, og at selskabet samtidig anerkender sin rolle som global virksomhed i et felt, der fremmer ytringsfrihed. Derfor offentliggør Yahoo selskabets første gennemsigtighedsrapport med detaljer om regeringers anmodninger om udlevering af brugerdata i perioden 1. januar til 30. juni 2013, lyder det på bloggen.

»Jeg vil gerne fremhæve vores tilgang til anmodninger om brugerdata fra offentlige myndigheder. Vores juridiske afdeling kræver, at anmodningerne sker under lovlige forhold og anvendes til lovlige formål. Vi stritter imod uretmæssige anmodninger om brugerdata - og kæmper herunder mod anmodninger, der er uklare, upassende, går over landegrænser eller er ulovlige,« skriver Yahoo generalsekretær Ron Bell i blogindlægget, hvor det fremgår, at Yahoo vil opdatere rapporten hver sjette måned.

Ifølge rapporten har internetselskabet i 16.813 tilfælde udleveret såkaldt »non-content data«, der eksempelvis kan være navne, placeringer, IP-adresser og lignende, mens der i 6.350 tilfælde er tale om data skabt af brugerne, som eksempelvis kan være e-mail, billeder, chatsamtaler eller kalenderdata.

Ifølge Yahoos gennemsigtighedsrapport vedrører henvendelserne data for brugere i 17 lande, som Danmark ikke er iblandt, som det eksempelvis var tilfældet, da det sociale netværk Facebook for nylig ligeledes offentliggjorde tal for henvendelser om udlevering af data.

Danmark fik data fra Facebook

Her var USA det land, der ubestridt har hentet oplysninger flest gange fra det sociale medie i første halvår af 2013, mens Danmark har fået udleveret brugerdata fra Facebook i 11 tilfælde.

Det sociale medie har givet Danmark data i 55 procent af sagerne, fremgår det af opgørelsen Samlet havde Facebook fået 38.000 henvendelser om udlevering af oplysninger om brugerne i løbet af årets første seks måneder. I 79 procent af tilfældene havde det sociale medie udleveret data.

I Yahoos gennemsigtighedsrapport fremgår det, at de nævnte lande i rapporten er »de lande, hvor Yahoo har en juridisk enhed og regeringskontorer i landene derfor potentielt kunne anmode og opnå adgang til brugerdata gennem en juridisk proces.«

Heri fremgår det ligeledes, at de lande, hvor der er kommet færre en ni henvendelser fra, ikke er medregnet i statistikken. Derudover noterer Yahoo, at antallet af brugere i statistikkerne vil fremgå højere, end de faktisk er, idet der kan være tale om konti, der går igen flere gange, eller af personer har flere brugerkonti hos Yahoo.

De fleste tilfælde vedrører brugere i USA, hvor der har været 12.444 forespørgsler relateret til samlet 40.322 brugere. Her er de 6.798 udleveringer »non-content data«, 4.604 tilfælde er brugerskabt data, mens de resterende forespørgsler enten er blevet afvist eller har resulteret i, at der ikke er fundet data på de pågældende personer.