Xbox-software overvåger nordkoreansk grænse

Kreativ programmør har udviklet Microsofts Kinect-software til at kunne holde øje med, hvad der sker i bufferzonen mellem Nord- og Sydkorea.

Grænsen mellem Nord- og Sydkorea er verdens mest bevogtede. Blandt det mere overraskende udstyr er Microsofts bevægelsessensorsoftware Kinect, som siden august har været sat op. Arkivfoto: Jung Yeon-Je, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den blev udviklet for sjov og til sjov, men nu er Microsofts bevægelsesgenkendelsessoftware Kinect taget i brug på en af verdens mest bevogtede grænser, nemlig mellem Nord- og Sydkorea, fordi den er eminent til at skelne mellem menneskers og dyrs bevægelser.

I den såkaldt demilitariserede zone, som i virkeligheden er en af verdens mest befæstede, har sydkoreanerne taget Xbox-spillekonsollens bevægelsessensorer i brug til et noget andet formål, end Microsoft havde tænkt sig. I den 248 kilometer lange og fire kilometer bufferzone mellem de to lande, som teknisk set stadig er i krig men kun har indgået våbenhvile, er der nemlig opstået et stort naturområde, som anses for at være et af de bedst bevarede, fordi ingen færdes dér på grund af landminer og lytteposter.

Skelner mellem dyr og mennesker

En sydkoreansk programmør, Ko Jae-Kwan, har imidlertid fundet ud af, at Kinect-softwaren er eminent til at skelne mellem menneskers og dyrs bevægelser. Han har derfor udviklet den til at kunne registrere lyde, bevægelser og retningen, så enhver, der krydser den demilitariserede zone, straks opdages, og besked tilgår de sydkoreanske grænsevagter.

Opfindelsen har været i brug siden august 2013.

»De nuværende sensorer, som har været sat op langt grænsen, var meget effektive men kunne ikke se forskel på mennesker og dyr og sendte derfor hyppigt forkerte signaler,« siger Ko Jae-Kwan til nyhedsbureauet AFP.

Hjerterytme og kropstemperatur er det næste

Han arbejder nu på en ny udgave, som også kan registrere hjerterytme og aflæse kropstemperatur. Disse funktioner har Microsoft nemlig netop lagt ind i den nye Xbox One-konsol, som kom i november lige op til julehandelen.

I 2012 blev fire sydkoreanske generaler og ni højtstående underordnede fyret, efter at en afhoppet nordkoreansk soldat helt uantastet kunne krydse grænsen og banke på døren til den sydkoreanske vagtpost.