Windows Phone får gevaldig opdatering

I går præsenterede Microsoft deres næste generation af Windows Phone. Opdateringen er markant og tilfører Microsofts mobilsystem en række af de ting, konkurrenterne har haft længe.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud med Microsofts egne Bing Maps. Ind med Nokias kort. Ny startskærm med mange flere tilpasningsmuligheder. NFC-understøttelelse til mobilbetalinger. Understøttelse af dualcore - og så kommer Windows Phone nu med Skype indbygget.

Der var rigeligt med nyheder i går, da Microsoft i går fremviste næste generation af Windows Phone, der nu når op i version 8 - men mange af de nyheder, som Microsoft præsenterede, vil vække genkendelsens glæde hos inkarnerede fans af Googles Android-system. Understøttelse af dual- og quadcoreprocessorer har nemlig længe været kendt hos konkurrerende platforme, og understøttelse af SD-hukommelseskort kommer nu endelig også til Windows Phone, efter to års fravær.

Nuværende mobiler snydes

Nuværende Windows Phone 7-mobiler bliver dog ikke opdateret - de får i stedet version 7,8, der rummer nogle af de samme elementer som den senere kommende version 8.

En af de store visuelle nyheder i Windows Phone 8, bliver en redesignet startskærm, hvor de såkaldte fliser nu kan konfigureres til at være mange forskellige størrelser, og i flere forskellige farver. Det betyder også, at det ellers lidt rigide design af Windows Phone 7-brugergrænsefladen nu bliver blødt op, så brugerne selv kan tilpasse mobilerne, som de synes.

Og endelig har Microsoft annonceret, at Nokias kortservice, Nokia Maps, nu kommer til at være standard på alle Windows-telefoner, ikke kun Nokias egne. Dermed ryger Microsofts egne Bing-maps ud til højre, og samtidig får Microsoft et våben i den glødende navigationskrig, hvor også Apple og Google for nyligt har lanceret opdateringer til deres respektive korttjenenester.

Nokia Maps på Samsung

Nokias kortjeneste har i en årrække været markedets mest avancerede, og samtidig en af de få tilbageværende grunde til at beholde en mobil med Nokias døende Symbian-system. Kortjenesten er nemlig markedets eneste, der har tilbudt fuld stemmestyret navigation og kort, der kan hentes ned på mobilen hjemmefra, så man ikke skal bruge datatjenester på udlandsrejsen.

Både Apple og Google har lanceret tilsvarende initiativer, men Nokia Maps fremstår fortsat som det bedste bud på en afløser til den gamle bil-GPS. Med udrulningen af Nokia Maps på alle Windows Phone-mobiler får Nokia samtidig sit navn solidt plantet på alle konkurrerende producenters mobiler, men det forhindrede ikke HTC, Huawei og Samsung i at annoncere, at de fortsat bakker op om Windows Phone, og vil lancere mobiler med systemet senere hen.

Microsofts alliancepartner, Nokia, forventes også klar med en bunke Windows 8-mobiler. Nokia er den eneste mobilproducent, der udelukkende fokuserer på Windows Phone, mens både Samsung, HTC og Huawei også markedsfører andre mobilsystemer, og Samsung er sågar ved at udvikle endnu et, Tizen, i fællesskab med Intel.

Ny kerne

Gårsdagens måske vigtigste nyhed var dog, at Microsoft nu bygger Windows Phone 8 på en Windows NT-kerne og ikke en Windows CE-kerne. Det betyder, at systemets indmad bliver tidssvarende, og at udviklerne nu lettere kan lave apps, der virker til både Windows Phone, Windows 8 på tavlecomputere og Windows 8 på PC.

Microsoft forsøgte samtidig at drille Apple, der markedsfører video-opkalds-fænomenet Facetime, der virker på tværs af Apples enheder. I fremtiden vil Microsofts nyerhvervelse, Skype, være indbygget i Windows 8. Det samme gælder Microsofts Wallet, der minder om Apples Passbook, der kommer i iOS 6. Passbook og Wallet er fænomener, der er født ud af amerikanernes glæde for rabatkuponer, og er således et forsøg at på at erstatte alle de krøllede papir-billetter, kuponer, boardingkort og rabatkort, som folk render rundt med i lommerne.

Apple slår måske tilbage

Microsofts Wallet rummer imidlertid også en mulighed for at betale med mobilen - det gør Apples udgave som udgangspunkt ikke, men det kan sagtens tænkes at Apple inkluderer noget tilsvarende, når iOS 6 og iPhone 5 lanceres senere på året.

Microsofts mobilsystem lider under rædselsfuldt lave markedsandele globalt, og indtil videre er Windows Phone 7 slet ikke slået igennem. Mens Googles Android har over 60 procent af det globale marked for smarthones, og Apples iPhone har godt 20 procent, har Microsoft kun under tre procent, og andelen har sågar i perioder været faldende.

Derfor markerer lanceringen af Windows Phone 8, Windows 8 og Microsofts nye Surface-tavlecomputer et markant fremstød, hvor selskabet vil forsøge at vinde dele af det tabte terræn tilbage.