Windows Phone 7 taber (stadig) terræn

Apple og Google dominerer nu totalt det amerikanske marked for smartphones. Microsoft taber stort.

Foto: JUSTIN SULLIVAN

70 procent af alle amerikanske smartphones er nu enten en Android-baseret telefon, eller en iPhone. Blackberry-telefonerne taber terræn - og så er Microsofts mobilstyresystem næsten ved at forsvinde fra de officielle statistikker.

Det viser nye tal fra analysefirmaet comScore, der dækker udviklingen på smartphonemarkedet i maj, juni og juli i USA.

Som altid med amerikanske tal skal man huske, at det amerikanske moblmarked er væsentligt anderledes end det danske, blandt andet fordi det i USA er tilladt at binde folk i 24 måneders kontrakter.

Det betyder, at teleselskaberne vanligvis smider en smartphone oven i kontrakten - og derfor er markedsandelen i høj grad et billede på, hvilke smartphones selskaberne vælger at tilbyde kunderne.

Alligevel er tallene interessante, da de siger noget om forskellige platformes momentum - og tallene viser især, at Googles Android-system fortsat er i acceleration. I perioden har Android vundet 5,4 procent i markedsandele, mens Apples iOS har vundet en enkelt.

Blackberry-telefonerne har blødt fire procent.

Nokias Symbian findes stort set ikke i USA, og har i alt en markedsandel på 1,9 procent.

Langt værre ser det imidlertid ud for Microsofts Windows Phone 7-system, der skulle have boostet Microsofts markedsandele. Men indtil videre er det gået den modsatte vej, og Microsoft taber nu en hel procent, så selskabet landet på sølle 5,7 procent af det amerikanske marked.

Det til trods for, at netop det amerikanske marked er selskabets hjemmebane og her, hvor markedsføringsindsatsen har været størst. Tallene definerer ikke, hvor mange af Microsoft-mobilerne, der drives af det nye Windows Phone 7, og hvor mange der er gamle Windows Mobile-telefoner, men tidligere har andre tal vist, at Windows Mobile i perioder har solgt bedre end sin mere moderne afløser.

Microsoft sender senere på året en opdatering ud til Windows Phone 7, som retter nogle af de fejl, der var i den oprindelige udgave, der blev sendt på markedet i oktober sidste år.

Blandt andet virkede telefonerne i praksis ikke uden for USA, og har man et dansk SIM-kort, er man i mange tilfælde bedre tjent med en gammel Nokia.

Netop Nokia står senere på året til at sende sin første Windows Phone 7-mobil på markedet, og analysehuset Gartner har tidligere spået samarbejdet en kolossal succes, som inden for få år vil gøre Windows Phone 7 til en af verdens mest udbredte smartphone-systemer.

Indtil videre er Windows-satsningen dog blevet totalt overdøvet af Nokias første supermobil, baseret på det åbne og hyperavancerede MeeGo-system, der bliver sendt på markedet i september. N9-mobilen ryger i Danmark til salg hos Telia og '3'.