Windows-mobiler bliver mere populære i Europa

Interessen for at få fingre i en smartphone med styresystemet Windows Phone bliver større i Europa. En ud af ti solgte smartphones i tredje kvartal var en Windows Phone, mens det fortsat er Android-modeller, der sælger bedst.

Flere europæere får interesse for at få fingre i en smartphone udstyret med Windows Phone styresytemet. Ifølge analysefirmaet Kantar Worldpanel ComTech er det særligt salget Nokia-modeller, der trækker interessen. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver sendt flere smartphone-modeller udstyret med styresystemet Windows Phone fra softwaregiganten Microsoft over disken i Europa.

Det er især telefoner fra den finske mobilproducent Nokia, der trækker salget op. Det meddeler analysevirksomheden Kantar Worldpanel ComTech på baggrund af seneste opgørelse af tredje kvartal på de fem største europæiske markeder, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.

Her er det nu 9,8 procent af salget af smartphones i tredje kvartal i år, der er udstyret med styresystemet Windows Phone - mod 4,6 procent i samme kvartal i 2012.

Ifølge analysen er det imidlertid fortsat smartphone-modeller med styresystemet Android fra Google, som dominerer på de fem største europæiske markeder med en andel på 71,9 procent, der svarer til en stigning på 4,2 procentpoint sammenlignet med samme periode i 2012. Mens andelen af smartphones med iOS styresystemet fra Apple udgør 14,6 procent i tredje kvartal i år, hvilket er et fald fra 16,8 procent i samme periode sidste år.

Modeller med Windows Phone fortsætter imidlertid med at brede sig i Europa – og er ifølge Kantar Worldpanel ComTech er det især drevet af salget af smartphones fra Nokia. 

Den finske mobilproducent Nokia kunne da også præsentere et rekordsalg af selskabets Lumia-telefoner i perioden juli til september. Her blev der solgt 8,8 millioner af modellerne, der benytter Windows Phone-styresystemet - mod 7,4 millioner i andet kvartal og 2,9 millioner for et år siden.

Fordelingen på de fem europæiske markeder er salget af Windows Phone-telefoner i Italien nu overgået salget af smartphones med iOS-styresystemet, der er Apples styresystem til iPhones.

Her udgør Android-smartphones 71.6 procent af salget efter en stigning på 10,4 procentpoint, mens Windows Phone-modeller er nummer to og sidder på en andel på 13,7 procent efter en stigning på 2,9 procentpoint i forhold til tredje kvartal 2012.

På de øvrige fire opgjorte europæiske markeder er det fortsat Apples iPhones, der er nummer to på listen efter smartphones med styresystemet Android – trods et fald i andelen af salget i Tyskland, Storbritannien og Frankrig, mens det kun er i Spanien, at iOS-modellerne har sat sig på en større andel sammenlignet med tredje kvartal 2012.

For alle markeder gælder det, at Windows Phone-andelen er steget. I Tyskland var 8,5 procent af salget af smartphones i tredje kvartal i år udstyret med Windows Phone - svarende til en stigning på seks procentpoint på et år. I Storbritannien udgør andelen 11,4 procent efter en stigning på 7,2 procentpoint. I Frankrig er andelen steget med 5,5 procentpoint på et år til 10,7 i tredje kvartal i år, mens Windows Phone-modellerne udgør 3,7 procent af salget i Spanien - svarende til en stigning på 1,5 procentpoint på et år.

August er en stille iPhone-måned

Hos Kantar Worldpanel ComTech forklarer direktør Domonic Sunnebo i en kommentar til , at august traditionelt er en stille måned for Apple, fordi forbrugerne her afventer lancering af nye modeller. I år præsenterede Apple 10. September to nye smartphones i form af topmodellen iPhone 5S og den lidt billigere iPhone 5C, der begge kom på markedet i de første ni lande 10. september.

»August er typisk en stille måned for Apple, idet kunderne venter på lanceringen af nye modeller, og et stærkt salg af iPhone 5S og 5C i slutningen af september har ikke været tilstrækkeligt til at overgå den stilhed. Den fulde effekt af salget af de nye iPhones vil vi se til jul, når iOS-modellerne forventes at tage et kraftigt hop i Storbritannien, USA og Australien,« lyder det fra Domonic Sunnebo på baggrund af den seneste opgørelse af smartphonesalget, som ligeledes opgør salget i lande som blandt andre USA og Australien.

På det amerikanske marked har der været en lille stigning i iOS-modellerne på 1,3 procent, mens Android-modellerne også her ligger nummer et – dog efter et fald i tredje kvartal på 2,5 procent.

I Australien bliver der ligeledes solgt flest smartphones med Android-styresystemet, men i tredje kvartal faldt andelen med 10,8 procent, mens nummer to er Apples iPhones, hvis andel steg med syv procent i tredje kvartal.

Smartphone-salget vokser fortsat

Mobilsalget er generelt fortsat med at stige i tredje kvartal, hvor smartphonemarkedet ifølge IT-analysevirksomheden IDC er vokset med 38,8 procent på et år. I juli-september blev der solgt 258,4 millioner telefoner, meddelte IDC forleden.

Heri fremgår det, at sydkoreanske Samsung er verdens største mobilproducent og sidder nu på 31,4 procent af verdensmarkede, mens amerikanske Apple som nummer to har en markedsandel er 13,1 procent. Tredjestørste mobilproducent i verden er kinesiske Huawei med 4,8 procent af markedet, mens kinesiske Lenovo som nummer fire har 4,7 procent, og sydkoreanske LG Electronics er nummer fem med en markedsandel på 4,6 procent.