Windows gennem tiderne

Microsofts operativsystem står med Windows 8 foran store ændringer, men de har prøvet det før. Der er nemlig sket store ting siden Windows 1 så dagens lys i 1985.

Fra Windows 1 til Windows 8: Microsofts operativsystem har gennemgået store ændringer de seneste 27 år. Tiden vil vise om den nye grænseflade bliver lige så populær som XP eller en fiasko som Vista. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senere på ugen lancerer Microsoft Windows 8, der skal tage over efter de tre år gamle Windows 7.

Men Windows 8 er ikke blot en simpel opdatering af det populære operativsystem. Det byder nemlig på de mest radikale ændringer i brugergrænsefladen siden Windows 95. Startmenuen er væk, integreringen med netskyen Skydrive er tæt og en helt ny grænseflade, der tidligere gik under navnet 'Metro', er blandt de større nyheder, du skal vænne dig til.

Læs også: Derfor fjerner Microsoft Start-knappen i Windows 8 & Microsoft tvunget til at udskifte Metro-navnet

Ændringer i en velkendt og vellidt grænseflade til et populært operativsystem skaber altid en del postyr. Med de ændringer, som Windows 8 byder på, er der mange årsager til både at elske og hade de løsninger, Microsoft har gennemført.

MEN det er samtidig utrolig let at glemme, at operativsystemet har gennemgået en række store ændringer tidligere. I denne artikel præsenterer vi Windows, som det har taget sig ud gennem tiderne – så du med egne øjne kan se den udvikling, der har været, de seneste 27 år.

Windows 1

Da Windows 1 kom frem i 1985 var det i høj grad kun designet til at skulle bruges med tastatur. Det var muligt at bruge det med mus, men ganske få PC'er havde på det tidspunkt denne mulighed.

Windows 3.0

Det var først med Windows 3 i 1990, at grænsefladen for alvor lagde op til, at den meget kritiserede computermus skulle være en del af PC-oplevelsen. En større farvesammensætning blev det også til, hvor hele 256 forskellige varianter var understøttet, hvilket var et stort fremskridt på dette tidspunkt. Med Windows 3.0 fik Microsoft det store kommercielle gennembrud.

Windows 3.1

I 1993 blev kæmpen Windows 3.1 lanceret. Her blev træk-og-slip-funktionen introduceret for første gang, mens understøttelse af multimedier også kom på plads.

Windows 95

Med introduktionen af Windows 95 fik man den grænseflade, vi kender i dag. Startmenuen, proceslinjen og Internet Explorer så dagens lys.

Windows 2000

Ved årtusindskiftet kom Windows 2000. Det var hovedsageligt tiltænkt erhvervskunder og fik en forbrugerversion i form af Windows ME (Millennium) kort tid efter. Grænsefladen var i høj grad den samme, som det Windows 95 introducerede.

Windows XP

I 2001 kom en af de store kanoner fra Microsoft, Windows XP. Grænsefladen fik blandt andet en solid grafisk overhaling med klare farver og runde hjørner.

Windows Vista

Der gik hele seks år, før Windows XP fik en efterfølger i form af Windows Vista. Systemet måtte lægge ryg til en del kritik, og det blev kendt for at være tungt og langsomt uden egentlig at have meget nyt at byde på. Tungt var det i høj grad på grund af grænsefladen, der bød på en række grafiske ændringer – kendt som Aero. Vinduerne var delvis gennemsigtige og en række små animationer, når de blev åbnet og lukket, blev indført. En ny startmenu blev det også til.

Læs også: Microsoft løfter sløret for Windows Vista-premiere

Windows 7

Microsoft kom hurtigt videre, og to år senere blev Windows 7 lanceret. Det nye operativsystem samlede de mest populære dele af grænsefladen fra både Windows Vista og XP samtidig med, at nye funktioner kom til. Det blev nu muligt at fastgøre programmer til proceslinjen, og vinduer kunne maksimeres til fuldskærmvisning ved at flytte dem op i toppen af skærmbilledet eller minimeres ved at ryste dem. En genvejsknap for at komme til skrivebordet og små antydninger til touchscreen-understøttelse fandt også sin vej ind i varmen.

Læs også: Windows Vistas afløser på gaden i oktober

Windows 8


Det traditionelle skrivebordsmiljø, som det tager sig ud i Windows 8.


Den nye startskærm med 'fliser'.

På fredag slipper Microsoft et helt nyt operativsystem fri - Windows 8. Det skal fungere på såvel tavlecomputere som på PC'er, og det kommer med både det traditionelle skrivebordsmiljø og en ny startskærm (tidligere kaldet Metro). I det traditionelle skrivebord er de runde hjørner og de gennemsigtige vinduer væk, og den nye startskærm er bygget op af en række firkantede fliser, hvor nogle indeholder diverse informationer.

Læs også: Windows 8 er afgørende for Microsofts fremtid

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.