Windows 9 slippes løs om en måned

Den første, fulde prøveudgave af Microsofts kommende styresystem er snart klar, og alle vil kunne hente og afprøve den.

Windows 9, som kommer i foråret 2015, får startmenuen tilbage, og de mange applikationer, som er særligt designet til Windows 8, vil fremover kunne køre i almindelige vinduer som andre programmer. Sådan så Windows 9 ud, da Microsoft i april fremviste styresystemet på sin Build-udviklerkonference. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft agter at slippe den første, fulde og fuldt anvendelige udgave af det kommende Windows 9 løs om blot en måneds tid.

Sidst i september eller i begyndelsen af oktober vil en såkaldt »teknologisk prøveudgave« af Windows 9 være klar, siger kilder til netnyhedstjenesten ZDNet. Det er en testudgave, som er tiltænkt udviklere og teknikere og ikke almindelige brugere, selv om alle ventes at kunne hente og afprøve det nye styresystem.

Klar i foråret 2015

Windows 9, som endnu ikke har fået sit officielle navn men fortsat kendes som »Threshold« (engelsk for »tærskel«), ventes at være klar til lancering i foråret 2015.

Prøveudgaven vil få månedlige opdateringer, så alle hele tiden har de nyeste rettelser og funktioner med, mens de arbejder sig gennem softwaren for at finde fejl og for at have nye programmer, spil m.m. klar samtidig med den officielle lancering.

Windows 9 skal rette op på Windows 8s blakkede ry og bringe nogle af de tidligere Windows-funktioner tilbage, som mange har efterlyst - mest synligt startknappen, hvorfra man starter programmer. Derudover vil de mange særlige applikationer, som lige nu forvirrer mange Windows 8-brugere, kunne køre i almindelige vinduer ganske som traditionelle Windows-programmer. Det skal både gøre dem mere brugervenlige og få flere til at bruge dem og dermed også Windows Store-netbutikken, hvor man henter og køber nye programmer.

Digital assistent - men på hvilke sprog?

Derudover ventes amuletbjælken i højre side af skærmen at blive afskaffet, ligesom Windows 9 sandsynligvis vil kunne bruge såkaldt virtuelle skriveborde, altså muligheden for at arbejde med flere Windows-skriveborde samtidig og flytte programmer rundt mellem dem, så man kan samle de programmer, som man lige nu bruger sammen, og dermed få større og hurtigere overblik.

Endelig forlyder det, at Windows 9 får sin egen digitale assistent, Cortana, om end det er uklart, hvor mange sprog assistenten vil kunne forstå. Typisk mangler de nordiske sprog, selv om Norden i alle internationale undersøgelser gang på gang lander i toppen som de lande i verden, hvor folk er hurtigst til at tage ny teknologi i brug - men ikke, hvis de skal tale f.eks. engelsk til deres telefon eller computer.

Hvad prisen for Windows 9 bliver, både som nyindkøbt og som opgradering af en eksisterende Windows, er endnu uvist.