Windows 9 får virtuelle skriveborde

Microsoft er snart klar med prøveudgaven af Windows 9, som bliver et gensyn med den efterlyste Start-knap og et farvel til amuletmenuen for at trække frafaldne Windows-brugere tilbage. Windows 9 kommer til foråret.

Linux-udgaven Ubuntu har længe brugt virtuelle skriveborde. På den måde har man flere skriveborde til rådighed og kan flytte programmer fra et skrivebord til et andet, så det bliver lettere at overskue, mens man arbejder. Her ses fire skrivebord på en gang, men man skifter normalt mellem dem, så man kun ser det ene men har de andre - og programmerne, som ligger dér - kørende i baggrunden. Foto: Wikimedia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Goddag til den klassiske Start-knap og virtuelle skriveborde og farvel til amuletmenuen.

Det bliver resultatet, når Microsoft i løbet af foråret 2015 er klar med Windows 9, som bliver den nyeste udgave af rækken af Windows-styresystemer, og hvor Microsoft bevidst går efter at gøre sit styresystem mindre skræmmende for Windows XP-, Windows Vista- og Windows 7-brugere.

Ifølge netnyhedstjenesten ZDNet bliver virtuelle skriveborde den store nyhed. Det er muligheden for at have flere skriveborde samtidig, så man kan skifte mellem dem og lettere overskue, hvad man arbejder med netop nu. På hvert skrivebord kan man »parkere« de programmer, som man bruger sammen, og så skifte til andre skriveborde, hvor andre grupper af programmer kan være åbne. Det gør det lettere at finde rundt, hvis man har mange programmer åbne samtidig.

Startknappen vender tilbage

Virtuelle skriveborde findes allerede i Apples OS X-styresystem og Linux-udgaven Ubuntu, ligesom man i mange år har kunnet hente programmer, som udvider Windows med muligheden, der altså nu bliver en fast bestanddel.

Amuletmenuen, som står til at forsvinde, er en halvgennemsigtig, lodret menulinie, som dukker op, når man fører musen ud i højre kant af skærmen. Her er samlet en række funktioner som søgning, deling, startskærmen og forskellige indstillinger. Amuletmenuen afskaffes på både PCer og tavle-PCer.

Den stærkt efterspurgte startmenu, som blev afskaffet i Windows 8 men delvis genindført gennem de seneste opdateringer, vender tilbage i Windows 9. Microsoft havde tidligere lovet, at den ville komme med i en fremtidig opdatering af Windows 8, men nu synes Windows 9 at være så langt fremme, at den første prøve- eller betaudgave af styresystemet, som indtil videre bærer kodenavnet Threshold, ventes frigivet i løbet af efteråret.

Alle Windows-udgaver samles i én

Forventeligt vil Windows 9 også kunne køre applikationer i almindelige vinduer, så de kan flyttes rundt og let lukkes.

Microsofts topchef siden januar 2014, Satya Nadella, bekræftede ved regnskabsfremlæggelsen i juli, at alle nuværende tre udgaver af Windows til PCer, mobiltelefoner og tavle-PCer vil smelte sammen til ét samlet system.

»Vi vil strømline næste udgave af Windows fra tre stryesystemer til et eneste samlet styresystem til skærm af alle størrelser,« sagde han og understregede, at også alle Microsofts netbutikker, handels- og udviklerplatforme vil blive ført sammen.

Han bekræftede samtidig, at »vor næste større bølge af Windows-forbedringer« er klar »i de kommende måneder«.