Windows 8 halter yderligere efter Vista

Microsofts største satsning i årtier sælger ikke. Den katastrofale forgænger, Windows Vista, havde større salgstal på nuværende tidspunkt.

Microsofts topchef, Steve Ballmer, er afhængig af et godt salg for Windows 8, og indtil nu skuffer det slemt. En dårlig forgænger solgte bedre på samme tid. Arkivfoto: Rick Wilking, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsofts nye PC-styresystem, Windows 8, sakker yderligere efter det udskældte Windows Vista efter knap tre måneder på markedet.

Kun tre procent af Windows-brugerne havde med udgangen af februar skiftet til Windows 8, som kom på markedet 26. oktober 2012. Det er 0,4 procentpoint mere end i januar, skriver Computerworlds amerikanske udgave på basis af statistikker fra netanalysefirmaet Net Applications. Tilbage i 2007 havde Windows Vista - forgængeren til Windows 7, som Windows 8 afløser - på dette tidspunkt en markedsandel på fire procent.

Omfatter begge udgaver af Windows 8

Windows 8s markedsandel omfatter både den »rigtige« Windows-udgave og den særlige Windows RT, der er beregnet til tavlecomputere, og som kun består af den grafiske brugerflade med farvede ikoner, ikke det traditionelle skrivebord.

Windows Vista betragtes af mange som en katastrofe. Det var et tungt og langsomt system, som Windows 7 fik rettet op på, men som kostede Microsoft mange skrammer i lakken. Det betød, at mange beholdt den endnu ældre Windows XP, indtil Windows 7 kom på gaden.

Efter tre måneder havde Windows 7 opnået en markedsandel på 9,7 procent.

Dårligt salg rammer hårdt

At Windows 8 tilsyneladende har fået så dårligt fat, kan give Microsoft solide problemer. Salget af nye PCer falder nemlig, og eftersom der på rundt regnet 90 procent af verdens PCer ligger en udgave af Windows, er det en af Microsofts største indtægtskilder.

Windows 8 skal også hjælpe Microsoft ind på tavle-PC-markedet, hvor Google og Apple ligeledes dominerer. Derfor har Microsoft selv lanceret sin første egen tavlecomputer, Surface, som netop er kommet i handelen i Danmark.

Sideløbende kæmper Microsoft gennem sit mobile styresystem, Windows Phone, for at komme ind på mobilmarkedet, hvor Googles Android og Apples iOS dominerer aldeles. Syv af ti solgte smartphonetelefoner i verden kører Android. Windows Phone og Windows 8 har den fælles brugerflade, som skal skabe genkendelighed på tværs og gensidigt bidrage til et større salg.

Microsoft har ikke opgjort tal for salget af Windows 8. Men den første måned efter lanceringen var der solgt 40 millioner licenser, primært dog til PC-fabrikanterne, som leverer styresystemet installeret på nye computere.