Wikileaks afslører gigantisk overvågningsindustri

Lækagesiden Wikileaks har i nat frigivet 287 dokumenter, der dokumenterer, at overvågning og udspionering af hele befolkninger er blevet en kæmpe industri. Tre danske virksomheder er på listen.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overvågning, tracking, udspionering og logning af hele befolkninger er blevet en kæmpe industri, hvor store selskaber udvikler endog særdeles avancerede spionløsninger til alverdens regeringer.

Det viser nye dokumenter fra lækagesitet Wikileaks, som er frigivet i nat.

Her er der tale om teknologier, der ifølge Wikleaks kan tracke enhver smartphone-ejers præcise opholdssted, eller inficere enhver Facebookbruger med software, der kan udspionere hvad brugeren laver.

Der er her tale om løsninger, som også sælges til efterretningstjenester i den vestlige verden, erklærer Wikileaks.

Danske firmaer er med

Tre danske firmaer optræder på listen, som lækagesiden har udgivet. Der er tale om de relativt ukendte firmaer Spectronic Systems, ETI Connect og endelig Napatech. Sidstnævnte er dog ikke blandt de selskaber, som Wikileaks udstiller som allermest hårdkogte.

Denne gang er der tale om dokumenter, som Wikileaks har samlet sammen i samarbejde med flere eksterne organisationer, herunder privatlivsbeskyttelses-organisationen Privacy International.

Trods den teknologiske verdens mange fordele, er der også en del ulemper: Mobiltelefoner med GPS, der altid er på nettet - eller gigantiske mængder af stærkt personlige data, der ligger på Facebooks og Googles servere i USA, er rent guf for efterretningstjenester, diktatorer eller blot private selskaber, som fx. forsikringsselskaber, der gerne vil vide mere om deres kunder, som deres kunder ikke selv er interesserede i at fortælle dem.

Mere og mere avanceret

Samtidig bliver ansigtsgenkendelsessoftware stadig mere avanceret, og den tid, hvor overvågningskameraer overalt i verden i realtid kan genkende, identificere og logge os og vores allesammens færden, rykket efterhånden meget tæt på.

Derfor er mængden af sager om privacy - altså privatlivsbeskyttelse - blevet stadigt hyppigere forekommende, og sideløbende med de nye dokumenter fra Wikileaks, kører en anden sag, som er meget nærværende.

En hacker har nemlig afsløret en lille stykke software på Android-mobiler og iPhones, der overvåger og tracker alt, hvad man gør og taster på mobilerne. Det er sagen om software Carrier IQ, der lige nu udvikler sig dag for dag.

B.dk har endnu ikke haft mulighed for at gennemgå de nye dokumenter fra Wikileaks, men der er primært tale om et overblik over overvågningsindustrien og hvad de kan og ikke kan overvåge, snarere end afsløringer af, hvem deres kunder er.

Som altid med Wikileaks, er det dog sandsandsynligt, at der vil dukke skandaler op i kølvandet på afsløringerne.

INFOshop: Her er status på sikkerheds- og vagtservicebranchen

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!